Törvény tiltaná a kóbor kutyák etetését Bukarestben

5000 lejes bírsággal sújtanák azokat, akik kóbor kutyákat etetnek a fővárosban. A kóbor ebek számának csökkentésére vonatkozó 243/2009-es önkormányzati rendelet közvitára volt bocsátva, az ehhez fűzött vélemények alapján módosítanák a szabályt – nyilatkozta vasárnap a mediafaxnak Răzvan Băncescu állatvédő, az Állatvédelmi Hivatal (ASPA) vezetője.

A szakember szerint Bukarest egyes utcáin alig ötven méteres szakaszon 112 hatósági bejelentésből 80 a kóbor ebek támadásáról szól, amelyben ember is megsérült.

Băncescu szerint kutatások igazolják, hogy azok a kóbor kutyák, amelyeket többé-kevésbé szervezetten etetnek, falkákba tömörülnek majd támadásba lendülnek valahányszor erre lehetőségük nyílik. Ez az egyik oka annak, amiért a gazdátlan kutyák etetéséért komoly büntetést rónának ki a polgárokra.

Az önkormányzat feladata megoldani a hulladékok tárolását, mivel ez a másik élelemforrás, ami az agresszívvé vált kutyafalkák támadó viselkedését életben tartja.

A tervezet szabályozza a házi kedvencként tartott ebek szaporulatát is olyan formában, hogy kötelezné a gazdikat, hogy a félévesnél idősebb kutyáikat kötelezően ivartalanítsák. Kivételt képeznek ez alól azok a haszon- és a vadászkutyák, amelyek a helybéli kutyaegyesület nyilvántartásában szerepelnek. Kibúvó lehet a rendelkezés alól a kutya egészségi állapota, ezt állatorvos kell, hogy igazolja hivatalos papírral. Valamennyi ebet mikrocsippel látnák el életének negyedik hónapjában, függetlenül attól, hogy a gazdi jelentkezett a kutyaegyesületnél vagy nem.

A kutyák örökbefogadását is szabályoznák: csak az a személy vihet haza menhelyről állatot, aki megfelelő életkörülményeket tud biztosítani otthonában a kutyának.

Kapcsolódók

Kimaradt?