Kivizsgálást kér Ludovic Orban magatartása miatt a PLUS

A Szabadság, Egység és Szolidaritás Párt (PLUS) felszólította a bukaresti közegészségügyi igazgatóságot (DSP), hogy vizsgálja ki, hogy Ludovic Orban betartotta-e az egészségügyi minisztériumnak a koronavírus terjedésének korlátozására vonatkozó ajánlásait. A párt arra utal, hogy a kijelölt miniszterelnök újságírók előtt jelent meg azt követően, hogy kiderült, szenátor kollegája koronavírus-fertőzött. 

A PLUS a DSP-nek küldött levelében kifejti: a miniszterelnök azután tartott sajtóértekezletet, hogy tudomására jutott, hogy Vergil Chiţac szenátorral való találkozását követően maga is terjesztheti a vírust. Egyébként Orban azzal indokolta döntését, hogy nem megy a Cotroceni-palotába, hogy nehogy megfertőzze az államfőt.

Az aláírók szerint rossz példát mutat a romániai állampolgároknak a kijelölt kormányfő azzal, hogy nem tett „haladéktalanul” eleget az önelszigetelésre vonatkozó ajánlásnak, amelyet éppen az Orban-kormány fogadott el. Véleményük szerint Orban tettével nemcsak az a gond, hogy most, amikor amúgy is hiány van az eszközökben, nagyszámú újságírón kell elvégezni a koronavírus-tesztet, hanem az is, hogy egy hivatalos személy magatartásával ellenpéldát mutat a polgároknak.

„Úgy véljük, hogy az emberek egyenlők a törvények és az intézmények előtt, és egy pártvezetőnek a szabályok betartása iránti felelőssége nem kisebb, mint bármely polgáré” – írta levelében a PLUS, amely felszólítja a közegészségügyi igazgatóságot, hogy amennyiben szabálysértés történt, szankcionálja a kormányfőt.

(Címlapfotó forrása: Inquam Photos / George Călin)

Kapcsolódók

Kimaradt?