A MIÉRT a járványról: a fiatalok segítsék az idős, veszélyeztetett szomszédaikat

A koronavírus-fertőzés által leginkább veszélyeztetett időskorúak támogatására szólít fel a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT).

Mint írják, kiemelten fontos, hogy egy hasonló krízishelyzetben ne pánikoljunk, hanem higgadtak maradjunk és a hatóságok által előírt óvintézkedéseket tiszteletben tartsuk. Továbbá azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a koronavírus elsősorban azokra jelent veszélyt, akik valamilyen más betegségben is szenvednek (cukorbetegek, légúti betegségben szenvedők, érrendszeri problémákkal küzdők), ugyanakkor az eddigi elhalálozások kimondottan az idős korosztály esetében fordultak elő. A MIÉRT közleménye emlékeztet, hogy Olaszországban a vírus áldozatainak átlagéletkora 81 év a hivatalos adatok szerint.

Mivel a román hatóságok figyelmeztetése szerint az időskorúaknak csak nagyon indokolt esetben javallott elhagyniuk az otthonaikat, a MIÉRT arra hívja fel a figyelmet, hogy a fiatalok segíthetnek abban, hogy a napi szintű, szükségszerű feladatokat elvégzik helyettük.

Hogyan lehet részt venni ebben a kezdeményezésben?

  • Ha a településeden ismered a helyi ifjúsági szervezet tagjait, keressétek őket bizalommal és egyeztessetek az akció lebonyolításáról. Ha nincs ifjúsági szervezet, bármilyen kérdéssel fordulj a MIÉRT-hez Facebookon!
  • Mivel nagyon sok nyugdíjas ma már az online térben, Facebookon is igen aktív, ezért ezt a felhívást osszátok meg, így jelezhetitek a környezetetekben élő időskorúaknak a kezdeményezést, és hogy ti is részt vennétek benne. A kép alá, a leírásba írjátok bele az elérhetőségeiteket: név, telefonszám és hogy melyik településen tudtok segítséget nyújtani 
  • Azoknak, akik nem mozognak a világhálón, a MIÉRT weboldalán található plakátot nyomtassátok ki, töltsétek ki az elérhetőségeitekkel, illetve, hogy melyik településen tudtok segítséget nyújtani. Így már csak annyi a dolgotok, hogy egy jól látható helyre, netán a bejárati ajtótokra, lépcsőház ajtóra vagy akár a településen egy plakátoló helyre kihelyezzétek. 

A közlemény felhívja a figyelmet arra is, hogy aki a koronavírus tüneteit tapasztalja magán (magas láz, légszomj, száraz köhögés), azonnal hívja a 0800800358-as zöld számot! Ezen a számon hétköznapokon valamint a hétvégén 8 - 23 óra között tájékoztatást is adnak a járványról. Továbbá nagyon fontos, hogy mindenki vigyázzon az immunrendszerére, táplálkozzon kiegyensúlyozottan, egyen sok zöldséget és gyümölcsöt, és igyon jó sok vizet. Esetenként nem árt, ha C-vitaminnal erősítjük meg a szervezet ellenállóképességét.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?