Megszavazták: mindenki saját felekezeti ünnepén kaphat munkaszüneti napot

A parlament kedden megszavazta, hogy minden állampolgár saját felekezeti ünnepekor kapjon hivatalos munkaszüneti napot.

A törvénytervezetet az RMDSZ kezdeményezte, a jogszabály haszonélvezői elsősorban a romániai magyarok, akiknek húsvéti és pünkösdi ünnepük legtöbbször nem esik egybe a román ortodoxok és görög-katolikusok húsvéti és pünkösdi ünnepével, mivel a katolikus és protestáns egyházak az ortodoxokétól eltérő naptár szerint számolják e két keresztény vallási ünnep időpontját.

A jogszabályt a képviselőház ügydöntő házként egyhangúlag, 266 támogató vokssal fogadta el kedden.

Az RMDSZ által kiadott közlemény Szabó Ödön képviselőt, a törvény kidolgozóját idézte, aki elmondta: az elmúlt években folyamatosan érkeztek jelzések, hogy a munkaadók, akárcsak az állami intézmények a többségi vallás ünnepét, az ortodox húsvétot adták ki az alkalmazottaiknak szabadnapnak, noha legtöbbször az nem esett egybe a katolikusok és protestánsok ünnepével.

Felidézik, hogy a megszavazott törvény erre a problémára ad megoldást, így a román közlönyben való megjelenése után mindenki akkor ünnepelhet és kaphat szabadnapot, amikor a saját vallása szerint van ünnepe.

A jogszabály kitér a diákokra is, mert a román tannyelvű iskolákban volt rá eset, hogy igazolatlan hiányzónak írták be azokat a tanulókat, akik saját vallási ünnepeiken nem mentek órákra. A törvény előírja, hogy a tanév szerkezetét az ő jogaikhoz is kell igazítania a minisztériumnak.

A jogszabály akkor jelenhet meg a közlönyben és léphet hatályba, ha Klaus Johannis államelnök is aláírja.

Kapcsolódók

Kimaradt?