Szabadon engedik és hatósági felügyelet alá helyezik Sorina Pinteát

Helyt adott pénteken a bukaresti ítélőtábla Sorina Pintea fellebbezésének és elrendelte előzetes letartóztatása megszüntetését. A vesztegetés elfogadásával gyanúsított volt egészségügyi miniszter hatósági felügyelet alatt lesz a továbbiakban.

A döntés jogerős, így Sorina Pintea pénteken elhagyhatja a fővárosi rendőrségi fogdát. Pénteken bilincs nélkül vezették be a tárgyalóterembe Pinteát, és zárt ajtók mögött zajlott a 30 napos előzetes letartóztatásáról szóló döntés ellen benyújtott fellebbezés tárgyalása.

A volt miniszter egyik ügyvédje, Viorel Mocanu szerint Pintea tagadta az ellene felhozott vádakat, ugyanakkor megkérdőjelezte az ügyében szerzett néhány bizonyíték törvényességét. Az ügyvéd azt mondta, Sorina Pintea azért kérte a hatósági felügyeletet, hogy megfelelő kórházi kezelésben részesülhessen. „Nem tudott és továbbra sem tud enni a betegsége miatt, ami nyelési zavart okoz. Csak infúzión keresztül tud táplálkozni, ami nem történt meg" – fogalmazott.

Sorina Pintea ellen megvesztegetés elfogadása miatt indított eljárást a korrupcióellenes ügyészség (DNA). A nyomozati anyag szerint Pintea a nagybányai kórház menedzsereként 2019 decembere és 2020 februárja között egy közvetítő révén 10 ezer eurót és 120 ezer lejt kapott egy cégtől. Az összeg egy új sebészeti részleg építésére vonatkozó közbeszerzési szerződés értékének 7 százalékát tette ki. A szerződést a kórház kötötte a céggel 2019-ben.

A DNA szerint Pintea február 28-án vette át a 120 ezer lejt, amelyet a tettenérés során megtaláltak a kórházi irodájában.

Kapcsolódók

Kimaradt?