Legtöbben ma ünneplik az édesanyjukat

Világszerte a lakosság többsége május második vasárnapján tartja az anyák napját, de vannak országok, ahol februárban, márciusban vagy akár decemberben ülik az ünnepet.

A második vasárnap története egy philadelphiai nőhöz kapcsolódik. Anna M. Jarvis, aki 1907-ben széles tömegeket megszólító propagandába kezdett az ünnep érdekében, saját elhunyt édesanyja emlékére szorgalmazta, hogy május második vasárnapja legyen az anyáké. Néhány éven belül sikerült is ezt elérnie.

Nyilván nem változott meg mindenhol az ünnepi dátum: Norvégiában például február második vasárnapja, Bulgáriában és Afganisztánban március 8-a (tehát a nemzetközi nőnap), az arab országok java részében március 21-e az anyák napja.

Magyarország Romániával, Szerbiával és Spanyolországgal május első vasárnapján üli a kedves ünnepet, de Franciaországban május utolsó vasárnapja, Argentínában október harmadik vasárnapja, míg Panamában december 8-a a hivatalos dátum. 

Indiában két időpontja is van az édesanyák ünnepének: május 10-én a nyugati mintára átvett ünnepet tartják meg, októberben pedig a Durga Puja elnevezésű ősi, tíznapos ünnepen köszöntik az anyákat.

Az ókori görög és keresztény gyökerekkel is rendelkező hagyomány igazi erőre az Egyesült Államokban kapott: először 1872-ben ünnepelték meg szervezett formában Bostonban az édesanyákat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?