Az USR még nem döntött a Cîţu-kabinet beiktatásáról

A Nemzeti Liberális Párt vezetői részéről nem hangzott el kifejezett kérés a Cîţu-kabinet parlamenti megszavazására vagy elutasítására vonatkozóan - mondta a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, Dan Barna, miután hétfőn tárgyalt a PNL elnökével és a kijelölt kormányfővel.

Barna szerint szem előtt kell tartaniuk az alkotmánybíróság és az államfő iránymutatását arra vonatkozóan, hogy meg kell kísérelni egy parlamenti többség létrehozását, amely kivezeti Romániát a jelenlegi politikai válságból. Az USR elnöke szerint Románia a válság küszöbén van a közegészségügy szempontjából, de a gazdaság sem áll fényesen - fogalmazott. Éppen ezért az USR azon az állásponton van, hogy Románia számára stabilitást kell teremteni. Meglepő módon nem volt kimondott kérés a szavazásra vonatkozóan - fogalmazott Barna a PNL-vel való tárgyalást követően.

Az USR vezetője azt is elmondta, pártja részéről nincs biankó szavazás a PNL-kormányra, és kollégáival együtt még megfontolja, hogy az USR törvényhozói támogatják-e majd a Cîţu-kormány beiktatását. Barna elmondta: a tárgyaláson kihangsúlyozta Florin Cîţu kijelölt kormányfőnek, hogy amennyiben miniszterelnöki székbe kerül, be kell tartania az USR-vel kötött megállapodás elemeit, úgymint a kétfordulós polgármester-választás bevezetését, az igazságszolgáltatásban történt bűncselekményeket kivizsgáló ügyészi részleg felszámolását és a környezetvédelmi célkitűzéseket.

Kapcsolódók

Kimaradt?