Még mindig sokan vannak Romániában, akik éheznek

Az utóbbi 20 évben 8,3%-ról 5%-ra csökkent az éhezők aránya Romániában - derül ki az INACO - Kezdeményezés a versenyképességért nevű civil szervezet jelentéséből, amely szerint a jelenlegi iramban még három évtizedre lesz szükség az éhezés teljes felszámolásához.

Az INACO a Concern Worldwide és a Welthungerhilfe által publikált Global Hunger Index jelentést veszi alapul, amely szerint Románia lakosságának valamivel kevesebb mint 5%-át sújtja az éhezés, míg húsz évvel ezelőtt ez az arány még 8,3% volt. Ez azt jelenti, hogy lényeges lépéseket tett az ország, de lassan halad ezen a téren, és ebben az iramban nem fogja tudni teljesíteni azt a célkitűzést, hogy 2030-ra teljesen felszámolja az éhezést - figyelmeztet a szervezet. Az éhezés valamely formája (akut vagy krónikus éhezés, alultápláltság vagy hiányos energiabevitel) Románia lakosságának közel 5 százalékát sújtja, és betegségekre való hajlamot, nem megfelelő fizikai és kognitív fejlődést von maga után, sőt - főleg 5 év alatti gyerekeknél - akár halált is okozhat. 

Az INACO szerint az európai élelmiszerbiztonság szempontjából rendkívül fontos a mezőgazdaságba való felelősségteljes befektetés. Románia mezőgazdasági területei 13 millió hektáron terülnek el, ez a hatodik helyre sorolja az Európai Unióban. Románia mezőgazdasági területeinek 60%-a szántóföld, ennek kétharmadán gabonát termesztenek, így országunkat világszinten az első tíz legnagyobb gabonaexportőr közé sorolják. Ennek dacára - az emberi fejlődést vizsgáló globális jelentés 2019-es adatai szerint - a 189 megvizsgált ország közül Románia az 52. helyen áll, ami azt jelenti, hogy sokkal szerényebb mezőgazdasági potenciállal rendelkező országokkal került egy sorba.

Az INACO szerint a román társadalomnak a minőségi gazdasági növekedésre kellene törekednie, amely az emberi, társadalmi és környezeti dimenziót tartja szem előtt. A gazdasági fejlődésnek tehát az emberek életminőség-javulásában kell megnyilvánulnia, ennek pedig első lépése az élelmiszerigény kielégítése - szögezi le a jelentés.

Az éhezés jelenségét a rendkívül aggasztó kategóriába sorolják a Közép-afrikai Köztársaságban, riasztó Jemenben, Csádban, Madagaszkáron, Zambiában, súlyos Indiában, Pakisztánban és az afrikai kontinens felében. Gazdasági-társadalmi jelenségként egyáltalán nincs jelen Kanadában, az Egyesült Államokban, Ausztráliában és az Európai Unió legnagyobb részében. Románia, Bulgária, Szlovákia és Horvátország viszont kivételt képez.

Kapcsolódók

Kimaradt?