Gyászol a Simpson család

Eltemették a valódi Marge Simpsont, azaz karakterének ihletőjét, a Simpson család alkotójának, Matt Groeningnek édesanyját.

Margaret Groeninget álmában érte a halál még április 22-én, otthonában, az Oregon államban található Portlandben. 94 évet élt. A karikaturista édesapa, Homer – akiről Groening a sorozat családfőjét mintázta – 17 évvel ezelőtt, 1996-ban távozott az élők sorából. Mindketten fiuk által váltak híressé, fiuk pedig általuk.

A Simpson család 1989-ben indult 20 perces animációként, és azóta 23 évadot élt meg. Ilyenként megszerezte az eddigi leghosszabb ideig sugárzott szituációs komédia valamint animációs film címet. Emellett a Time magazin a 20. század legjobb televíziósorozatnak ítélte. 24 Emmy-díjat kapott, és egyéb elismeréseket is.

A rajzfilm egy átlagosnak cseppet sem nevezhető középosztálybeli amerikai család életén keresztül az amerikai kultúra és társadalom világát szemlélteti humorosan. Gyakorlatilag minden korosztály és minden társadalmi réteg számára egyaránt élvezhető, akárcsak a különféle gondolkodású, beállítottságú emberek számára: akadnak, akik a felszíni humort keresik a sorozatban, mások szerint viszont igen komoly filozófiai tartalommal bír.

Kimaradt?