Sértett félként lépett be az 1989-es forradalom perébe Ceaușescu fia

Sértett félként lépett be az 1989-es forradalom perébe Valentin Ceaușescu, az egykori román kommunista diktátor fia – írta keddi számában az Adevărul című lap.

A 72 éves Valentin az 1989 karácsonyán kivégzett Nicolae és Elena Ceaușescu elsőszülött fia, a Ceaușescu család utolsó, még életben lévő tagja. A diktátor házaspár fia abba a büntetőperbe lépett be sértett félként, amelyet Ion Iliescu volt román államfő és másik két vádlott ellen tavaly indított a katonai ügyészség az 1989-es decemberi forradalomként emlegetett, több mint ezer emberéletet követelő véres események ügyében.

A 90. életévében lévő volt elnököt és két, még életben lévő feltételezett bűntársát emberiesség elleni bűncselekményekkel, 862 ember halálát és 2 150 ember sebesülését okozó katonai diverzió megszervezésével vádolják. Az ügyészek szerint 1989 decemberében, Nicolae Ceaușescu kommunista diktátor elűzése után az állam politikai és katonai vezetését a Ion Iliescu vezette Nemzeti Megmentési Front Tanácsa (CFSN) ragadta magához, amely hatalmának legitimálása érdekében rémhírkeltéssel provokált ki fegyveres összetűzéseket.

Az Adevărul ügyészségi forrásoktól arról értesült, hogy a diktátor házaspár fia egy sor dokumentumot csatolt keresetéhez, azt bizonyítandó, hogy az ő szülei erőszakos haláláért is a vádlottakat terheli a felelősség.

Nicolae Ceaușescu és felesége 1989. december 22-én helikopterrel menekült el a Román Kommunista Párt központi bizottságának székházából az ellenük tüntető sok százezres tömeg elől, de csak a fővárostól 80 kilométernyire lévő Târgoviștéig jutottak, ahol a CFSN irányítása alá került katonaság elfogta és egy kaszárnyába zárta őket. A házaspárt a CFSN által kijelölt rögtönítélő katonai bíróság 1989. december 25-én népirtás, az államhatalom aláásása és a nemzetgazdaság lerombolása vádjával egy szabálytalan koncepciós tárgyaláson halálra ítélte, az ítéletet pedig azonnal végrehajtották.

A katonai ügyészek három éve porolták le az 1989-es aktákat, miután az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) elmarasztalta Romániát, amiért nem szolgáltatott igazságot a forradalom sebesültjeinek, valamint a halálos áldozatok hozzátartozóinak. Az 1989-es forradalom pere még előzetes szakaszában van, amelynek során a legfelsőbb bíróságnak – a vádirat formai ellenőrzése mellett – a per több mint ötezer sértettje számára lehetőséget kell teremtenie arra, hogy polgári jogi (kártérítési) igényt jelenthessen be. Az Adevărul úgy tudja, hogy Valentin Ceaușescu még nem élt ezzel a jogával.

Kapcsolódók

Kimaradt?