A kórbonctani vizsgálatok igazolják: tényleg az altatószer okozhatta a négyéves gyermek halálát

A kórbonctani vizsgálatok első következtetései igazolták, hogy a fogorvosi rendelőben alkalmazott általános érzéstelenítésben rosszul lett, majd elhunyt négyéves gyermek halálát az altatószer okozhatta. 

Erről az országos igazságügyi orvostani intézeti (INML) források beszéltek a Mediafax hírügynökségnek. A törvényszéki orvosok jelentése szerint az altatószer szívleállást okozott a gyermeknél.

Mint ismert, a gyermeket szülei egy Pitești-i fogorvosi magánrendelőbe vitték hétfőn, ahol elaltatták azért, hogy elvégezhessék rajta a fogorvosi beavatkozást. A kisfiú szervezete nem reagált jól az altatószerre, kómába esett, szervei sorra leálltak, majd szerdán elhunyt. Mint kiderült, a gyermek úgynevezett propofol intravénás általános anesztetikumot kapott. 

Az egészségügyi minisztérium már korábban megállapította: a fogorvosi rendelő törvénytelenséget követett el, mert nem rendelkezik az elaltatott páciensek felügyeletéhez szükséges aneszteziológia és intenzív terápia részleggel. Az Argeș megyei közegészségügyi intézet 20 ezer lejes bírságot rótt ki a fogorvosi rendelőre. A gyermek halála után a rendelőt működtető Teddy Care magánklinikát ideiglenesen bezárták. A rendőrség gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával indított vizsgálatot az altatóorvos ellen.

Adrian Dinescu azzal védekezik, hogy a kisfiúnál sürgős fogorvosi beavatkozásra volt szükség, ezért alkalmazta – a szülők beleegyezésével – az általános érzéstelenítést. Hangsúlyozta, hogy eddigi praxisa alatt már legalább 400 gyermeket altatott el azokban a fogorvosi rendelőkben, amelyekkel szerződése volt. Victor Costache ügyvivő egészségügyi miniszter szerint nyilvánvaló törvényszegés történt. „Az altatóorvos által használt érzéstelenítőt kizárólag kórházakban lehet alkalmazni, egy fogorvosi rendelőben nem adottak a feltételek a páciens felügyeletére” – nyilatkozta a tárcavezető a kisfiú halála után. 

(Címlapi illusztráció forrása: digi24.ro)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?