Megdőlt a meleg rekord Hargita megyében

Az eddigieknél melegebb volt az idei nyár Hargita megyében. A “Kis Szibériának” nevezett térségben hétfőn a hőmérők higanyszála a megszokottnál magasabbra emelkedett.

Tankó Károly a csíkszeredai meteorológiai állomás szolgálatos munkatársa hétfőn 16 óra körül 35,9 Celsius fokos hőmérsékletet regisztrált, a meleg egy fokkal nagyobb volt az 1975-ös korábbi csúcshőmérséklethez képest.

„55 éve nem volt ilyen hőség Hargita megyében, a keddi nap pedig ennél is forróbb lehet” – nyilatkozta Tankó. li20-hot-weather-

Gyergyóalfaluban 33,8 Celsius fokkal tetőzött a kánikula, Maroshévizen 35,3 Celsius fokot regisztráltak, így majdnem elérte a júliusban mért 35,5 Celsius fokos hőmérsékletet, amely a meteorológiai állomás létezése óta csúcshőmérsékletnek számít.

A kánikulában nem emelkedett a mentőszolgálat igénybevétele, a hargitaiaknak sikerült alkalmazkodniuk a forró nyárhoz. {loadposition OTP}

Péter Szilárd a Hargita Megyei Mentőszolgálat vezetője úgy vélekedett: a megyében korán kezdődött a nyár, a lakosságnak június óta sikerült hozzáedződni a meleghez.

„Aki csak teheti, 12-17 óra között lehetőleg kerülje a napon való tartózkodás. Sok folyadékot kell inni, és mellőzni kell az alkoholfogyasztást, ugyanakkor fokozott figyelmet kell fordítani a gyerekekre és az idősekre, akik érzékenyebbek a magas hőmérsékletre” - javasolta Péter Szilárd.

Kimaradt?