Alkotmányellenes volt a 114-es rendelet felelősségvállalással történő elfogadása

Alkotmányellenesnek nyilvánította szerdán az alkotmánybíróság a 114-es sürgősségi rendeletnek azokat a módosításait, amelyeket a múlt év végén úgynevezett parlamenti felelősségvállalással fogadott el a kormány.

A taláros testület döntésének nincs különösebb hatása, mert az Orban-kabinet az idei év elején – elővigyázatosságból – sürgősségi rendelet formájában is elfogadta a felelősségvállalással beterjesztett módosításokat. Ez a rendelet egyébként már megbukott a szenátusban, és hamarosan a képviselőházba kerül.

A sürgősségi rendelet előírja többek között a közméltóságok járandóságának és a büntetőpont mértékének a befagyasztását (ezek értéke nem nő a minimálbér növekedése nyomán, hanem a 2019. decemberi szinten marad), illetve a polgármestereknek, alpolgármestereknek, megyei tanácselnököknek és alelnököknek különnyugdíjat biztosító törvény gyakorlatba ültetésének elhalasztását 2021. január elsejéig. A közintézmények alkalmazottainak járó pótlékok értéke szintén a decemberi szinten marad.

A 114-es rendelet felelősségvállalással beterjesztett módosításait a Szociáldemokrata Párt támadta meg az alkotmánybíróságon. A PSD többek között arra hivatkozott, hogy alkotmányellenes olyan tervezetért felelősséget vállalni, amely a parlament napirendjén szerepel, a kormánynak meg kell várnia, hogy a törvényhozók döntsenek róla. Ráadásul a kormány nem vállalhat felelősséget olyan tervezetért, amely több hatályban lévő törvényt módosít.

A szociáldemokraták ugyanakkor kifogásolták az állami fizetés és a nyugdíj halmozását tiltó előírást is, hangsúlyozva, hogy egy ilyen intézkedést valamennyi tevékenységi ágazatra kiterjedő elemzésnek kell megelőznie, "hogy ne bomoljon meg a munkaerő-piaci egyensúly".

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?