banner_mHDmzQnh_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_wHx3GucY_webbanner_300x250.gif

Kormányalakítás: Ciolacu alkotmánybírósághoz fordul Orban miniszterelnök-jelölése miatt

Az alkotmánybírósághoz készül fordulni a Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvivő elnöke, Marcel Ciolacu Ludovic Orban újabb miniszterelnök-jelölése kapcsán, mivel szerinte fennáll a lehetősége annak, hogy alkotmányos természetű jogi konfliktus keletkezett Klaus Johannis államfő és a parlament között.

Szociáldemokrata pártforrások szerint Ciolacu pénteken egyeztetett az ügyben a párt jogászaival, valamint a Pro Románia elnökével, Victor Pontával, és úgy döntött, hogy az alkotmánybírósághoz fordul. A beadványon több jogász dolgozik jelenleg, és hétfőig véglegesíteni fogják. A képviselőház elnöke hétfőn közli majd hivatalosan erre vonatkozó döntését – állítják ugyanazok a források.

Ciolacu egyébként már csütörtökön hangot adott kételyeinek Ludovic Orban kormányfőjelölésének törvényességével kapcsolatban, és már akkor kilátásba helyezte, hogy az alkotmánybírósághoz fordulhatnak az ügyben.

Mint az korábban megírtuk, Augustin Zegrean jogász, az alkotmánybíróság volt elnöke szerint Klaus Johannis alkotmányosan járt el, mert az alaptörvény nem tiltja, hogy kétszer egymás után ugyanaz a személy kapjon kormányalakítási megbízást.

(Nyitókép: Marcel Ciolacu | INQUAM Photos)

banner_2OFm8Z0e_webbanner_3_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?