Influenzajárványt hirdettek Romániában

Január 27-e és február 2-a között járványszerűen nőtt az influenzás megbetegedések száma – állapította meg csütörtökön a az Országos Közegészségügyi Intézet keretében működő Fertőző Betegségeket Ellenőrző és Felügyelő Országos Központ.

Az egészségügyi minisztérium közleményt adott ki, miszerint a várt szinthez képest nagyobb az akut légúti fertőzések száma, az influenzás megbetegedések pedig az egész országban felütötték a fejüket, számuk duplájára emelkedett az előző héthez képest. A járványtani szakemberek tehát megállapították, hogy a grippe járványszerűen terjed.

Ezt javasolja az egészségügyi minisztérium

Az egészségügyi tárca azt javasolja a lakosságnak, hogy fordítsanak kiemelt figyelmet a testi higiéniára, köhögéskor, tüsszentéskor tartsanak szájuk elé zsebkendőt, fogyasszanak sok zöldséget, gyümölcsöt, pihenjenek eleget és végezzenek naponta testmozgást – ez az életforma ugyanis segít a légúti fertőzések, főleg az influenza megelőzésében.

A minisztérium ugyanakkor óva int az önkezeléstől, és azt javasolja, hogy megbetegedés esetén forduljunk a háziorvoshoz. Az influenza megelőzésének legjobb módja az oltás – teszi hozzá a szaktárca. Ebben az időszakban javasolt a kórházi látogatások korlátozása és az egészségügyi intézmények teljes személyzetének napi szűrése, valamint maszk, gumikesztyű és védőruha használata mind a személyzet, mind a látogatók számára – teszi hozzá a szaktárca.

Pénteken elkezdik annak az újabb, 35 000 dózisból álló influenza elleni vakcina-szállítmánynak a szétosztását, amelyet a fokozottan veszélyeztetett személyeknek kell megkapniuk. Február másodikáig 1 486 486 személyt oltottak be a betegség ellen.

Csütörtökön tizennyolcra nőtt az influenza halálos áldozatainak száma Romániában. A legutóbbi két áldozat egy másfél éves, Neamţ megyei gyerek, valamint egy 49 éves, Maros megyei nő. Mindketten az influenzavírus A típusával fertőződtek meg, más betegségekben is szenvedtek, és nem voltak beoltva influenza ellen.

Ezidáig több mint hétezer influenza-megbetegedést igazoltak, a felső-légúti megbetegedések száma pedig meghaladja a 170 ezret.

(Címlapi illusztráció forrása: Mediafax

Kapcsolódók

Kimaradt?