Első fokon három év letöltendő börtönbüntetésre ítélték Valeriu Zgoneát

Befolyással való üzérkedés miatt első fokon három év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bukaresti törvényszék Valeriu Zgonea volt képviselőházi elnököt. Az ítélet nem jogerős, megfellebbezhető.

Zgonea ellen a korrupcióellenes ügyészség (DNA) emelt vádat. A DNA szerint 2012 júliusa és 2013 áprilisa között az akkor a képviselőház elnöki tisztségét és a Szociáldemokrata Párt (PSD) alelnöki tisztségét betöltő Valeriu Zgonea elfogadta Dumitru Dobrică megyei tanácsos arra vonatkozó ajánlatát, hogy anyagi haszonért cserébe befolyása révén magas tisztségbe juttassa Dobrică egyik hozzátartozóját.

Ennek nyomán Zgonea 62.143 lej értékű jogtalan haszonhoz jutott, azaz Dobrică 2013-ban kifizetett Zgoneának egy bécsi kirándulást és koncertjegyeket, illetve egy Kovászna megyei hétvégi ház építési költségeit.

A DNA szerint 2013. április 22-én Dobrică lányát kinevezték az informatikai minisztérium alárendeltségébe tartozó egyik intézmény elnökévé, noha nem rendelkezett az ehhez szükséges képesítéssel. Később, 2014. január 23-án Ionela Viorela Dobrică államtitkár-helyettesi állást kapott a távközlési és informatikai minisztériumnál - olvasható a vádiratban.

Dumitru Dobrică vádalkut kötött a DNA-val, a bírák azonban ezt nem fogadták el.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?