Újra nyit a szatmári Tűzoltótorony

A nyár érkezését Szatmárnémetiben néhány éve az is jelzi, hogy a késő ősszel kapuit bezáró Tűzoltótorony májustól újra látogatható. Az elmúlt évben több ezren kapaszkodtak fel a 175 lépcsőfokon a kilátóig, ahol a körbefutó erkélyről pazar látvány tárul a szemlélődő elé. Május 8-tól hétfő kivételével minden nap látogatható.

A Szatmár Megyei Múzeumhoz immár kilenc éve odatartozó toronynak főként a Múzeumok Éjszakáján volt nagy látogatottsága, hiszen akkor késő estig várták az érdeklődőket. A látogatók többsége külföldi, illetve más megyékből érkezett turista.

A Tűzoltótornyot 1903-ban kezdték el építeni, 1904-ben fejezték be, és ekkor került sor ünnepélyes felavatására is. A téglából készült torony alsó negyede párkánysorral díszített, utolsó szintjén pedig nyitott, fémből készült erkély fut körbe, ahonnan páratlan kilátás fogadja az idelátogatókat.

A Tűzoltótorony kedden, szerdán, csütörtökön, pénteken és vasárnap 12.00 és 19.00 óra között, szombaton pedig 12.00 és 16.00 óra között látogatható. A belépődíjak összege a tavalyi évhez képest nem változott: a felnőtt jegy 3 lejbe, míg a diák-, és egyetemista jegy 2 lejbe kerül.

Kimaradt?