Ennyi influenzás megbetegedést jegyeztek a hosszú hétvégén a Matei Balş intézetben

A hosszú hétvége alatt 1 592 személy jelentkezett a Matei Balş Járványtani Intézetben, közülük 636-on influenzások voltak, jelentette ki hétfőn Adrian Streinu-Cercel, a kórház vezetője.

Streinu-Cercel hangsúlyozta, ő több ízben is felszólítást intézett a lakossághoz, hogy akit influenzával diagnosztizáltak, az üljön otthon, de „az emberek megijednek az influenzától” és akkor jelentkeznek a kórházban.

„Én nem tudom, hogy miért mindig csak a grippéjárvány beálltával ijednek meg. Kérésem az lenne, hogy már márciusban, áprilisban ijedjenek meg, és vegyék számba a lehetőséget, hogy októberben beoltatják magukat influenza ellen, és be is szerzik az oltást” – fejtette ki.

Nincs járvány

Alexandru Rafila, a Román Mikrobiológiai Társaság elnöke szerint az influenza vírus terjedése moderált, nem lehet grippéjárványról beszélni, csak az ország néhány régiójában fokozottabb a terjedése. A tavalyi év hasonló időszakához viszonyítva az influenzaesetek száma mintegy 20 százalékkal alacsonyabb, tette hozzá Rafila.

Az elkövetkező hetekben valószínűleg nőni fog a légúti megbetegedések, illetve az influenzaesetek száma. „Ebben semmi szokatlan nincs, tekintve, hogy Romániában a beoltottsági szint az Egészségügyi Világszövetség (WHO) által javasolt szint harmadánál tart” – mutatott rá Rafila, leszögezve, hogy nincs ok fölösleges aggodalomra.

(Címlapfotó forrása: Facebook)

Kapcsolódók

Kimaradt?