Engedményért harcolnak a krónikus betegek

A Romániai Krónikus Betegek Szövetsége (APCR) arra kéri az Egészségügyi Minisztériumot, hogy az ő esetükben hagyjon fel azon szándékával, miszerint hozzájárulást kellene fizetniük az egészségügyi szolgáltatásokért.

A szervezet szerint komoly és felelősségteljes tárgyalásokra van szükség ahhoz, hogy a kérdésben megoldást találjanak. kronik222

„Az egészségügyi szolgáltatások igénybevételekor kért anyagi hozzájárulás, igen negatívan befolyásolná a krónikus betegek helyzetét, akik a gyógyszeres kezelés mellett, gyakori orvosi ellenőrzésre szorulnak és gyakran különböző szövődmények is kialakulnak a betegségük előrehaladásával. A páciensek közül legtöbben nem tudják korábbi tevékenységeiket folytatni (csökken a keresetük) és emelkednek az ellátási költségeik (egyénre szabott táplálkozás, lakáskörülmények, gyógyszerek)" – áll az APCR közleményében.

Romániai Krónikus Betegek Szövetségét a krónikus betegek - rák (FABC), cukorbetegség (FSDT), hepatitis (APAH-RO), vérzékenység (ANHR) és autoimmun betegségben szenvedők (AAPA) egyesületei és szövetségei alkotják, amelyek több mint hárommillió beteget foglalnak magukba.

A hozzájárulás...

Az Egészségügyi Minisztérium pénteken közvitára bocsájtotta a honlapján, a kormányhatározati javaslat módosításáról és kiegészítéséről szóló keret-megállapodást az egészségügyi biztosításokból fedezett szolgáltatások feltételeire vonatkozóan. A dokumentum az egészségügyi hozzájárulás összegét és alkalmazási módjait is előírja.

Eszerint a hozzájárulást azoknak kell kifizetni, akik alapellátásban, valamint sürgősségi szakellátásban részesülnek, beleértve a rehabilitációt és a balneológiai ellátást, homeopátiát, akupunktúrát, családtervezést, valamint a paraklinikai vizsgálatokat és a kórházi ellátást. {loadposition kmn}

Az Egészségügyi Minisztérium szerint számos biztosított mentesül a hozzájárulás alól: a 18 év alatti kiskorúak, 18 - 26 év közötti fiatalok, középiskolai végzősök az egyetemi év kezdetéig, valamint a jövedelem nélküli egyetemi hallgatók, továbbá azok a személyek, akik olyan betegségben szenvednek, amely szerepel a minisztérium által előírt nemzeti egészségügyi programban.

Azokat a kisnyugdíjasokat sem terheli ez a kiadás, akiknek a havi járuléka kevesebb mint 740 lej.

A terhes nők és kismamák a terhességhez kapcsolódó orvosi szolgáltatások esetében díjmentességet élveznek, illetve abban az esetben ha nincs keresetük, vagy ez nem éri el a minimálbért - ezekben az esetekben számukra valamennyi szolgáltatás ingyenes.

Kimaradt?