Kínában járt egy romániai zenekar, egy részük „karanténba” került a koronavírus miatt

Kedden ért haza 50 napos kínai turnéjából egy romániai zenészcsoport  – hazai filharmóniák tagjai –, akik a tüdőgyulladást okozó új koronavírus-járvány kiindulópontjának számító közép-kínai Vuhan városban is koncerteztek. A temesvári zenészeket azonnal orvosi kivizsgálásra küldték, majd a filharmónia igazgatója kéthetes otthoni „karanténba” helyezésükről döntött.

Egy 50 fős romániai filharmonikus zenekar – amelyet a temesvári, aradi, nagyváradi, kolozsvári, brassói, bukaresti és konstancai filharmónia zenészei alkották – kedden ért haza egy 50 napos kínai turnéból. A temesvári filharmónia igazgatójának nyilatkozata szerint  csak december 3-án jártak Vuhanban, amikor még nem volt koronavírus-járvány, írja a tion.ro temesvári portál. 

A 18 temesvári zenészt megérkezésük után azonnal kivizsgálásra küldték a munkaorvoshoz, majd az igazgató arra kérte őket, hogy két hétig maradjanak otthon, és azt javasolta, hogy ne lépjenek kapcsolatba más személyekkel. "Ez egy fajta karantén, nem betegszabadság. A két hétre megkapják a fizetésüket” – magyarázta az igazgató, hangsúlyozva, hogy továbbra is tartják a kapcsolatot a közegészségügyi igazgatósággal (DSP).

Ioan Gârboni szerint azonban nincs ok a pánikra. Mint rámutatott, egyik repülőtéren sem voltak egészségügyi ellenőrzések, pedig tudták, hogy Kínából érkeztek. Arról ezidáig nincsenek információk, hogy a többi zenész (aradiak, nagyváradiak, kolozsváriak, brassóiak, bukarestiek és konstancaiak) esetében milyen intézkedéseket foganatosítottak.

Csütörtökön dönt a WHO

A kínai sajtó helyi idő szerint csütörtökön közölte, hogy lezárták Vuhan tömegközlekedési hálózatát, és felszólították a lakosokat, hogy ne hagyják el a várost a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében. Az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) 2019. december 31-én riasztották a közép-kínai Vihan városban előforduló tüdőgyulladásos megbetegedések miatt.

Egy héttel később, január 7-én a kínai orvosszakértők újfajta koronavírust azonosítottak a tüdőgyulladással járó járvány okozójaként, ami ideiglenesen a 2019-nCov elnevezést kapta. A Kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság kedden megerősítette: a tudőgyulladás-járványt okozó új koronavírus emberről emberre terjed.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) szerdán Genfben tanácskozott a koronavírusos megbetegedések terjedéséről, de döntését, hogy közegészségügyi rendkívüli állapotot hirdessen-e ki, csütörtökre halasztotta. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója kijelentette, hogy rendkívül komolyan veszi azt a döntést, amelyet csakis a megfelelő információk birtokában és megfontolást követően kész meghozni.

 

A China Daily című angol nyelvű hírlap értesülése szerint 544-re nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma Kínában, ahol a járvány már az ország 13 régióját elérte. A Zsenmin Zsipao című kínai pártlap korábban 473 fertőzöttről tudott. A halottak száma már 17-re emelkedett.

A koronavírusok okozta betegségek skálája igen széles, a közönséges meghűléstől az atípusos tüdőgyulladásig (SARS, súlyos akut légzőszervi szindróma) terjed. A SARS először Dél-Kínában fertőzött 2002 végén, és több mint kéttucat országra átterjedt. A vírus világszerte 8 096 embert fertőzött meg, és 774 halálos áldozata volt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint.

Mit tesz Románia?

A WHO és az Európai Bizottság javaslatainak függvényében még aktualizálja ugyan a tervet, de néhány intézkedést már foganatosított Románia a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében.

 

Az egészségügyi minisztériumban szerdán tanácskozó szakértők úgy döntöttek, hogy a iași-i, temesvári, konstancai, kolozsvári és bukaresti járványkórházban kezelik az esetleges pácienseket. Az egészségügyi személyzetnek elegendő kéz- és felület-fertőtlenítőt kell biztosítani, és a sürgősségi osztályokon, valamint ügyeletekben szolgálatot teljesítő orvosoknak kötelező lesz az orvosi maszk és kesztyű használata.

Az első fertőzésgyanús eseteket a bukaresti Matei Balș kórházba irányítják, és a többi betegtől elzárva fogják őket kezelni. A fővárosi fertőző betegségek kórháza kidolgozza a diagnosztizálás és a kezelés módszerét, amit majd a fentebb megjelölt kórházaknak továbbít.

A nemzetközi repülőtéreken tüneteket ismertető szórólapokat osztogatnak az utasoknak. Állandó egészségügyi felügyeletet javasolnak, ahová a légzési problémákra és lázra panaszkodó utasokat irányítják. Továbbá hőkamerák beszerzését javasolják, aminek segítségével azonosítani lehet a lázas személyeket.

Kapcsolódók

Kimaradt?