Pert vesztett Dragnea a TelDrum-ügy vezető ügyésze ellen

Visszautasította a bukaresti ítélőtábla szerda este Liviu Dragnea arra vonatkozó kérelmét, hogy az Igazságszolgáltatási Felügyelet indítson kivizsgálást a korrupcióellenes ügyészség (DNA) egyik tagja, Alexandra Lăncrănjan ellen, aki a TelDrum-ügy felelős ügyésze.

Dragnea 2018 augusztusában kérelmezte, hogy az Igazságszolgáltatási Felügyelet ellenőrizze le az ellene folyó három büntetőjogi eljárás nyomozati anyagait, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a képviselőház akkori elnöke szerint ugyanis ezek összeállításához felhasználták a legfőbb ügyészség és a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) közötti titkos megállapodást.

Dragnea szerint Alexandra Lăncrănjan annak dacára folytatott kivizsgálást ellene a TelDrum-ügyben, hogy a tett már elévült. Ezen kívül Lăncrănjan információkat szivárogtatott a sajtónak a nyomozásról – állította a tavaly a Teleorman megyei gyermekvédelmi igazgatóságnál történt fiktív alkalmazások miatti korrupciós perben jogerősen letöltendő börtönbüntetésre ítélt Dragnea.

A TelDrum útügyi vállalat számtalan önkormányzati megrendelést kapott, amikor Dragnea a Teleorman megyei tanács élén állt. Alapos a gyanú, hogy a cég törvényszegések sorozata nyomán prosperált. A DNA 2017 végén európai pénzalapok eltulajdonítása, több mint egymillió eurós kár okozása miatt vádat is emelt a vállalat két vezetője, Petre Pitiş és Mircea Vişan üzletemberek ellen. Az ügyben Liviu Dragneát bűnözői csoport létrehozásával, hivatali visszaéléssel és csalással vádolták meg. A DNA szerint a TelDrum-ügy gyanúsítottjai körülbelül 127 millió lejes kárt okoztak az államnak.

Az Igazságszolgáltatási Felügyelet visszautasította Liviu Dragnea kérelmét. Ezt követően a volt PSD-elnök a bukaresti ítélőtáblához fordult, szerdán azonban utóbbi is elfogadhatatlannak minősítette és elutasította az óvást.

Kapcsolódók

Kimaradt?