Neten közvetítik az ausztrál napfogyatkozást pénteken

Gyűrűs napfogyatkozás lesz Ausztrália és a Csendes-óceán felett. A ritka jelenséget csütörtökről péntekre virradóra élőben is követhetjük a neten.

A napfogyatkozás közvetítése romániai idő szerint pénteken 00.30-kor kezdődik a Space.com portálon. Ausztráliában és a Csendes-óceánon akkor helyi idő szerint már péntek délelőtt lesz.

A Nap és a Hold korongja általában körülbelül ugyanakkorának látszik az égen (azaz látszó átmérőjük megegyezik), bár a Nap sokkal (kb. 400-szor) nagyobb a Holdnál, de ugyanennyivel távolabb is van a Földtől, ezért jöhet létre időnként teljes napfogyatkozás.

Gyűrűs napfogyatkozáskor azonban a Hold korongja nem fedi le teljesen a napkorongot, mert a Hold éppen távolabb mozog a Földtől az ellipszis alakú pályáján (ezért innen kisebbnek látszik). A napkorong széle ezért akkor is „kilátszik”, amikor teljesen bemegy elé a Hold.

Most is ez lesz a helyzet: a Hold csak a Nap 95 százalékát át takarja majd el, így nem is lesz látványosan sötétebb, illetve nem látszik majd a napkorona sem. A szemet védő eszközöket is végig viselni kell azoknak a szerencséseknek, akik nem a neten láthatják a szép természeti jelenséget.

Kimaradt?