Felmérés: Temes megyében a legjobb az élet

A Temes megyeieknek a legjobbak az életkörülményeik az országban – ez derül ki a Központi Statisztikai Intézet, a Munkaerő-foglalkoztatási Országos Ügynökség és az Országos Előrejelzési Bizottság adatainak összesítéséből. Az összehasonlítás során hét mutatót, köztük a munkanélküliség rátáját, a nettó béreket, a bruttó nemzeti össztermékhez történő lakossági hozzájárulást, az életreményt és a bűnözést vették figyelembe.

A megyék számának megfelelően az egyes fejezeteknél elérhető pontok összegét 42-ben állapították meg, ami az első helyért járt, a második helyezett 41 pontot kapott és így tovább.

Bukarestben fizetnek a legjobban                       

A felmérés érdekessége, hogy az életkörülmények korántsem a fővárosban a legjobbak, hanem az ország nyugati felében, Temes megyében – jóllehet a megye egyetlen viszonyítási pontban sem érte el a maximális pontszámot, összesítésben azonban a legjobb helyre került.

A munkanélküliségi rátát illetően a legelső helyen Ilfov megye áll, ahol az aktív lakosság mindössze 1,83 százaléka van állás nélkül. A második helyet Temes megye foglalja el, nagyon kis különbséggel, rögtön utána Bukarest következik. A legnagyobb a munkanélküliség Vâlcea megyében, amely Teleorman megyét előzi meg.

A legjobban fizetett állások viszont Bukarestben vannak, ahol számos, multinacionális vállalat, nemzetközi szervezet, kormányintézet székhelye található. A fővárosban az átlagos fizetés elérte a 2152 lejt, ami 614 lejjel nagyobb az 1538 lejes országos átlagfizetésnél. A második helyen Ilfov megye szerepel, 1892 lejes átlagos bérrel. A dobogó harmadik fokára Kolozs megye került 1588 lejjel. A legrosszabb a helyzet a béreket illetően Hargita megyében, ahol mindössze 1064 lej az átlagfizetés. Egy lejjel jobban áll Suceava megye, majd Botoşani és Vaslui megye után Máramaros következik, 1091 lejjel.

Hozzájárulás az „ország kasszájához”

Ugyancsak Bukarest az első a bruttó nemzeti össztermék lakosonkénti hozzájárulásának tekintetében is. A főváros immár negyedik éve őrzi vezető helyét. Az aktív bukaresti lakosok az idei becslések szerint 16 000 euróval járultak hozzá a bruttó nemzeti össztermék gyarapításához, ami 9553 euróval magasabb az országos átlagnál. Temes megye a lajstromon a második helyet foglalja el, csaknem 6000 euróval lemaradva: az itteni lakosság 10 011 lejjel gyarapítja majd az előrejelzések szerint ebben az esztendőben a nemzeti vagyont.

Ilfov megye a harmadik helyet szerezte meg 9650 euróval, majd Temes után újabb erdélyi megye, Brassó következik lakosonkénti 8232 eurós hozzájárulással. Az ország legnagyobb és Európa egyik legtekintélyesebb kikötőjével rendelkező Konstanca megye csak az ötödik helyre került.

A kullogók között nincsen erdélyi megye: a listazáró Vaslui megyei lakosai csupán 2835 lejjel gyarapítják a bruttó nemzeti összterméket, előtte Botoşani, majd Neamţ, Teleorman és Mehedinţi megye áll, amelyek nagyjából 3000 euróval maradnak le a 6828 eurós országos átlagtól.

Légszennyezés, életremény, bűnözés

Légszennyezettsége ellenére szintén Bukarest vezeti az életremény listáját is. Az összesítésnek megfelelően a Bukarest életreménye eléri a 75,7 ével, ami egy évvel több az országos átlagnál. Nagyon kevéssel, 75,5 évvel marad el a főváros mögött Vâlcea megye. Az erdélyi megyék közül a dobogó harmadik fokára Kolozs megye került, itt a lakosság életreménye 74,8 esztendő, és nagyon kevéssel marad le a negyedik helyre kerülő Brassó megye is a maga 75,7 évével.

Az életremény tekintetében a legrosszabbul Szatmár megye áll, amelynek lakosai átlagosan 70,5 fél évig élnek. Ez csaknem három esztendővel kevesebb az országos átlagnál. A Tulcea, Călăraşi és  Giurgiu megyeiek 71,6 , valamint 71,8 illetve 71,9 évvel alig egy évvel tovább élnek a sereghajtónál. A kullogók között még további két erdélyi megye található: Szilágy és Bihar megyében az életremény 72,2 év, ezzel azonos helyet foglalják el Teleorman és Mehedinţi megyével.

A bűnözési rátát illetően országos szinten Ilfov megyei vezet, itt követték el a legkevesebb gyilkosságot. A rendelkezésekre álló adatoknak megfelelően 2011-ben 100 ezer lakosonként itt csupán 85 esetben hoztak börtönbüntetést kiszabó végleges ítéletet, ami jócskán alulmarad a 100 lakosonkénti országos 223 eseten. A további négy helyen is Kárpátokon túli területek állnak, Vâlcea megyében 105, Buzău, Bákó és Prahova megyében 124, továbbá 126 illetve 136 esetben született szabadságvesztést kimondó ítélet. A ranglista legvégén három erdélyi megye áll: Hunyad megyében 369, Brassó megyében 358, Fehér megyében 344 börtönbüntetést róttak ki 100 ezer lakosonként.

Temes megye a bajnok

A csatornahálózattal ellátott övezetek között Bukarest viszi a pálmát, ahol a lakások 96,6 százalékában adott a szolgáltatás. A második és a harmadik helyet Brassó és Temes megyei foglalja el a lakások 85,5 illetve 85 százalékával, Konstanca a negyedik 83 százalékkal, míg Hunyad 82,8 százalékkal az ötödik helyen áll. A lajstrom utolsó öt helyén Kárpátokon túli területek állnak: Olt megyében csupán a lakások 30,5 százaléka rendelkezik csatornahálózattal, majd Vaslui is Botoşani megye következik 35,1 illetve 37,3 százalékkal, Teleorman és Giurgiu megye pedig 38,5 és 41,1 százalékkal valamicskével megelőzi a sereghajtó hármast.

A zöldövezetek tekintetében a kőrengeteg, magasan Bukarest vezet: az ország 22 451 hektáros zöldövezetéből 4807 hektár található a fővárosban. A második helyen álló dolj megye mindössze 1323 hektárt összesít, 1000 hektárral pedig Kolozs megye áll a harmadik helyen.

Giurgiu és Tulcea megyében azonban csupán 70 illetve 77 hektár zöldövezet található, Szilágy és Ilfov megye foglalja el a dobogó harmadik helyét, egyenként 114 hektárral, majd Vrancea és Kovászna megye következik 139 illetve 163 hektárral.

Az életminőséget összesítő táblázatban tehát a legelső helyre Temes megye került, 37,23 ponttal, megelőzve a 36,15 pontot összesítő Bukarestet, amelyet 34,78 ponttal Ilfov megye követ. az első öt között még további két erdélyi megye következik: Szeben, 34,2, illetve Kolozsvár, 33 ponttal.

Kimaradt?