Nem lesz kész a csíkszeredai terelőút pünkösdre

Egyelőre nem nyílik meg az autós forgalom számára Csíkszereda északi részén a taplocai részt elkerülő út, a csíksomlyói pünkösdi búcsú idején csak parkolásra lesz alkalmas – értesített a marosvásárhelyi rádió.

A két szakaszból álló utat tavaly építették meg a Rét utcai vasúti átjárótól az 578-as európai útig, majd tovább, a 12A jelzésű, a Gyimesek felé vezető országútig. A munkálatok leálltak, bár a beruházás még nem készült el. A 3 kilométeres útszakasz és a Delne-patakon épült hidak elkészítésére 4,2 millió lejt költött eddig Csíkszereda. A jelenleg kőzúzalékkal borított úttestet aszfaltozni kellene. Ezt külső finanszírozásból, akár kormánytámogatásból szeretnék megoldani.

Az autós forgalom számára nem tudják megnyitni az elkerülő utat, és ennek nemcsak az aszfalt hiánya az oka, hanem az is, hogy ahol az elkerülő út az 578-as európai úthoz, illetve a 12A jelzésű országúthoz csatlakozik, megfelelő útkereszteződéseket kellene kialakítani.

Egyelőre nem lehet tehát használni Csíkszeredában az elkerülő utat, a tíz nap múlva kezdődő csíksomlyói pünkösdi búcsú idején csak parkolni lehet itt. Mezei útként használható lesz járművek, gyalogosok számára is, de az autós forgalom nem haladhat át rajta.

Kimaradt?