Kutyaparkokat terveznek Marosvásárhelyre

Arra hivatkozva, hogy jelenleg a négylábúak szabadon futkároznak a város negyedeiben és összepiszkítják a parkokat, játszótereket, zöldövezeteket, kutyaparkok létrehozását szorgalmazza három önkormányzati képviselő Marosvásárhelyen.

A városháza honlapján tanulmányozható határozattervezet értelmében Olimpiu Sabău, Cornel Brişcaru és Lucian Loghin az érvényben levő törvényre hivatkozva kijelentik, hogy az önkormányzatnak kötelessége olyan bekerített helyeket kijelölni, ahol a kutyás gazdik szabadon engedhetik négylábú barátaikat, és ahol megfelelő eszközök is rendelkezésre állnak az ürülék összetakarításához.

A bekerített helyeken akadálypályákat alakítanának ki, ahol a kutyák „sportolhatnak”, de lennének ott padok a gazdiknak és kis szekrényekben seprű, zacskó és gumikesztyű, meg szeméttároló is. A tervezet indoklása szerint a tömbházakban tartott ebek egy része jelenleg póráz és szájkosár nélkül sétál a város utcáin, veszélyt jelentve a járókelőkre, főként a kisgyerekekre. Ezen kívül szerintük számos marosvásárhelyi panaszkodott arra, hogy a zöldövezetekben, parkokban, játszótereken gyakran lehet kutyapiszkot felfedezni. A kezdeményezők hangsúlyozzák, hogy nem a kutyatartók ellen szeretnének fellépni, hanem az a fő céljuk, hogy Marosvásárhely utcái, közterei tiszták maradjanak, ugyanakkor a négylábúaknak is megfelelő helyeket alakítsanak ki.

A tervezet értelmében a határozat elfogadásától számított kilencven napon belül közvitát szerveznek, ezen kikérik a lakosság véleményét a kutyaparkokról, illetve megpróbálják az érintettekkel közösen megtalálni a legmegfelelőbb helyeket a kialakításukra.

A tervezet kitér arra is, hogy miután közpénzen létrehozzák ezeket a kutyaparkokat, a későbbiekben nem lehet póráz nélkül sétáltatni a négylábúakat, s aki mégis megteszi ezt, 250-500 lej közötti pénzbírságra számíthat. Ugyanakkor azokat a gazdikat, akiknek kutyája nem a kutyaparkban „végzi a dolgát”, 200-400 lej közötti pénzbírsággal sújtják, és 50 lejt kell fizetnie azért, ha másnak kell összetakarítania a kutyapiszkot.

A határozattervezet a városháza honlapján tanulmányozható.

Kimaradt?