Felmérés: még Líbiában is könnyebb anyának lenni, mint Romániában

Hatvanegyedik helyen áll Románia az anyák helyzete terén egy nemzetközi felmérés szerint. A Hotnews által kedden ismertetett rangsorolást a nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (Save the Children) végezte, amely öt kritérium alapján vizsgálta 176 országban az anyává válni akaró nők helyzetét, körülményeit.

Ebből kiderül, az anyaságnak kedvező körülmények megteremtésében Romániát messze megelőzi megelőzi Líbia, Chile, Bosznia, Tunézia és Oroszország is. A legmegfelelőbb feltételek az anyasághoz Finnországban, Svédországban és Norvégiában adottak. A sor végén pedig Szomália és Kongó áll.

A felmérésben vizsgált mutatók a következők voltak: az anyák elhalálozási aránya, kisgyermekkori – 5 évesnél fiatalabb - elhalálozási arány, a nők iskolázottsági szintje, az egy főre eső átlagjövedelem, valamint a nők jelenléte az ország kormányzásában. A vizsgált országok közül Romániát csak három európai ország követi rosszabb besorolással, ezek Ukrajna, Albánia és a Moldovai Köztársaság. Törökország azonos besorolást kapott Romániával.

A felmérés egyik fontos következtetése szerint nagy szerepet játszik egy gyerek életben maradásában az, hogy melyik országba születik. Maliban például minden hatodik gyermek meghal az ötödik életéve betöltése előtt. Ezzel szemben Izlandon csak minden négyszázadik gyermek hal meg az ötödik születésnapja előtt.

Érdekes adat az is, hogy abban a két országban: Maliban és Nigériában, ahol a legkedvezőtlenebb feltételek az anyasághoz, világszinten a legtermékenyebbek a nők.

Kimaradt?