A túlsúlyosak nem biciklizhetnek New Yorkban

Míg Európában ritka az ilyen szabályozás, a tervek szerint New Yorkban súlylimitet vezetnek be: a 117 kilónál súlyosabb személyek nem használhatják a bérelhető bicikliket. A javaslat a gyártó cégtől származik, szerintük a biciklik nem bírnák el a súlyosabb embereket.

A bicikliboltosok szerint azonban azokhoz a robosztus biciklikhez, amelyeket a kölcsönzés során használnak, teljesen szükségtelen a súlykorlátozás. Ráadásul ez az intézkedés pont ellentmond az elhízás ellen meghirdetett kampánynak.

Ha valaki túlsúllyal küzd, és rászánja magát a mozgásra, a biciklizésre, bátorítani és támogatni kellene, nem pedig gátolni ebben – nyilatkozta a New York Post-nak egy felháborodott diák.

 Ez a szabály a magasabb embereket is hátrányosan érintheti, akik nem elhízás, hanem a testmagasságukhoz járó normál testsúly miatt lesznek kirekesztve a biciklikölcsönzés lehetőségéből.

A májusban induló programhoz napijegyet 10 dollárért, hetijegyet 25 dollárért, éves bérletet pedig 95 dollárért lehet váltani.   A biciklikölcsönző honlapján a tervek szerint mintegy tízezer bicikli lesz kölcsönözhető, amelyeket közel hatszáz ponton lehet majd leadni-felvenni. Egy kártya és egy kód segítségével vehetők igénybe a kerékpárok, a parkolók kapacitásának követésében pedig egy mobil applikáció segít.

Kimaradt?