Az RMDSZ támogatja a parlamenti választások előrehozását

Támogatja az RMDSZ, hogy előrehozzák az év végén esedékes parlamenti választásokat, de erről nem kötött megállapodást a kormányon lévő jobbközép Nemzeti Liberális Párttal (PNL) - közölte szerdán Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője, akit az Agerpres hírügynökség idézett.

A frakcióvezető kifejtette: ősszel - Viorica Dăncilă szociáldemokrata kormányának megbuktatásakor - semmi esély nem mutatkozott az előre hozott választások kiprovokálására, de most már sokkal több törvényhozó hajlik erre a megoldásra, mert nagyon nehéz fontos döntéseket hozni a jelenlegi felaprózott, kilenc frakcióval működő parlamentben. Hozzátette: a nehézkes egyeztetéseket a PNL úgy próbálja áthidalni, hogy egy sor döntést parlamenti vita nélkül, úgynevezett kormányzati felelősségvállalással léptet hatályba, de ezzel sérül a demokrácia, úgyhogy az RMDSZ inkább a választások megrendezését siettetné.

"Most sem egyszerű eljutni az előre hozott választásokig, de ha az RMDSZ-en fog múlni, mi igent mondunk" - szögezte le Korodi. Szerinte az RMDSZ - egy nemzeti közösség érdekképviselete lévén - másfajta viszonyt ápol választóival, mint egy hagyományos politikai párt, és így bármikor készen áll a választásokra, akkor is, ha előrehozzák. A frakcióvezető cáfolta az Adevarul című lap értesülését, miszerint az RMDSZ erről már meg is állapodott a PNL-vel. Megjegyezte: amiről döntést hoz az RMDSZ, azt nyilvánosságra is hozza.

Min ismeretes, akkor lehet feloszlatni a parlamentet és előre hozott választásokat rendezni, ha a kormányt bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatják vagy a miniszterelnök önként benyújtja lemondását, majd a törvényhozás két egymást követő alkalommal leszavazza az államfő miniszterelnök-jelöltjét.

A PNL - Klaus Johannis államfő volt pártja - a szociáldemokrata Dăncilă-kabinet megbuktatása után tavaly novemberben vállalkozott kisebbségi kormányzásra. A legújabb közvélemény-kutatások szerint népszerűsége a kormányváltás és Johannis újraválasztása óta több mint 15 százalékponttal 45 százalékpont fölé emelkedett. A PNL azért szeretne előre hozott választásokat, mert attól tart, hogy a népszerűtlen kormányzati intézkedések miatt a szimpátiahullám év végéig elapad, és a Szociáldemokrata Párt (PSD) ellenzékben ugyanúgy meg fog erősödni, mint 2016-ban, a Dacian Cioloș vezette szakértői kormány regnálása idején.

Kapcsolódók

Kimaradt?