Milliókat költ Csíkszereda az oktatás infrastruktúrájának fejlesztésére

Az elmúlt napokban írt alá finanszírozási szerződést 4,25 millió lej érdekében Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere a csíkszeredai Micimackó óvoda bővítésére és felújítására, illetve a Kós Károly Szakközépiskola műhelycsarnoka építésének folytatására. A két projekt összértéke 9,05 millió lej, így az EU-s támogatáson túl a város közel 4,8 millió lejjel járul hozzá a munkákhoz.

A Micimackó óvoda a rendszeres túljelentkezés miatt szorul bővítésre, a kor elvárásainak tükrében pedig felújításra. Az óvodában a terasz és a tetőtér beépítésével újabb termekkel, illetve az emeletre vezető külső lépcsővel bővítik az épületet, továbbá hőszigetelik a külső falakat és a tetőzetet, felújítják a fűtésrendszert és korszerű, energiahatékony lámaptesteket és égőket szerelnek fel. Mindez 2,74 millió lej értékű munkát jelent, a fő finanszírozó pedig 2,59 millió lejes vissza nem térítendő támogatást nyújt. A közel 150 ezer lejes különbséget helyi alapokból biztosítják.

A helyi költségvetést ennél sokkal inkább megterheli a Kós Károly Szakközépiskola tanműhelyeinek befejezése: a 6,30 millió lejes beruházásra 1,65 millió lejt biztosítanak uniós forrásokból, a fennmaradó 4,64 millió lejt a csíkszeredai önkormányzatnak kell biztosítania. A megvalósítás eredményeként tanműhelyek állnak majd az építőipar különböző ágazataiban elhelyezkedni kívánó diákok rendelkezésére.

Az Európai Unió a Regionális Operatív Programból finanszírozza a két projektet.

(Címlapfotó forrása: Wikipedia)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?