Rendeleteket adhat ki a kormány a parlamenti vakáció alatt

Kihirdette Klaus Johannis államfő azt a törvényt, amely lehetővé teszi, hogy rendeleteket hozzon a kormány a parlamenti vakáció ideje alatt – közölte az Államelnöki Hivatal.

A képviselőház plénuma december 18-án döntő fórumként fogadta el azt a tervezetet, amely felhatalmazza a kormányt, hogy rendeleteket adjon ki a parlamenti vakáció alatt. A tervezetet 288-an támogatták, 16 képviselő tartózkodott.

A jogszabály a következő területeken engedélyezi, hogy rendeleteket adjon ki a kormány: pénzügy, gazdaság, energiaügy, üzleti környezet, közmunkák, fejlesztés és adminisztráció, belügy, közlekedés, infrastruktúra és kommunikáció, egészségügy, kultúra, európai alapok, valamint bizonyos törvényerejű jogszabályokba foglalt határidők elhalasztása vagy módosítása.

Az eredeti tervezetből végül kiiktatták azokat a részeket, amelyek lehetőséget adtak volna a kormánynak az államadósságra vonatkozó 2007/64-es kormányrendelet, az elektromos energiára és földgázra vonatkozó 2012/123-as törvény, és a 1996/21-es konkurenciatörvény módosítására.

(Nyitókép: Klaus Johannis | Fotó: presidency.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?