Büntetlenül sértegethet Dorin Florea polgármester?

Büntetlenül szitkozódhat, sértegethet Dorin Florea polgármester a Maros megyei törvényszék szerint. Az alapfokon hozott bírói döntés ugyanis kimondja, nem követett el becsületsértést, amikor egy sajtótájékoztatón Ajtay Kincses Mária egyetemi oktatót sértegette.

A marosvásárhelyi polgármesternek szokása, hogy a sajtótájékoztatóin olyan kifejezéseket használjon, amelyek finoman szólva is sértőek, gyalázkodóak. Az újságírók előtt bárkit minősíthetetlen kifejezésekkel illet, nem fogja vissza magát, amikor olyan személyről van szó, aki bírálni merte, esetleg próbálta meghiúsítani a város számára hátrányos elképzeléseit.

Ez történt Ajtay Kincses Mária egyetemi professzor esetében is, aki magánszemélyként azért perelte be Floreát, mert terelőutat akart építtetni a Somostetőn át, több hektárnyi erdő kivágásával. Volt egyetemi tanárát az elöljáró „semmirekellőnek, leprának és hormonzavarosnak" nevezte az újságírók, tévékamerák és mikrofonok előtt.

A törvényszék viszont úgy döntött, nem történt becsületsértés, az újságírók félreértették a polgármestert, mert az elöljáró – vélik a bírák – általánosan fogalmazott, nem valaki ellen. 

A döntés meglepte még Kincses Előd ügyvédet, Ajtay Kincses Mária férjét, jogi képviselőjét is, aki a maszol.ro érdeklődésére elmondta, teljesen nyilvánvaló, hogy politikai döntés született ez ügyben. „Szavazattöbbséggel hozták meg a döntést. Szerintük a sajtó rosszul értelmezte Florea kijelentését” – magyarázta az ügyvéd.

Az alapfokú törvényszéki ítélet még tavaly novemberben hozták, ám az indoklás csak most született meg. Mivel jogerős ítéletről van szó, nem lehet ellene fellebbezni – tudtuk meg Kincses Elődtől. 

Kimaradt?