Elcsalt vizsgák ügye: letartóztatták a Spiru Haret Egyetem rektorhelyettesét

Elrendelte csütörtökön a bukaresti törvényszék a Spiru Haret Egyetem rektorhelyettese, Eduard Ionescu előzetes letartóztatását az elcsalt záróvizsgákkal és magiszteri vizsgákkal kapcsolatos ügyben. Ugyanebben az ügyben két személyt házi őrizetbe helyeztek, további négy gyanúsított pedig hatósági felügyelet alá került.

A szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) összesen 76 házkutatást végzett az ügyben szerdán bukaresti, valamint Brassó, Beszterce-Naszód, Ilfov, Giurgiu, Călăraşi, Vaslui, Szatmár, Ialomiţa, Temes, Dâmboviţa, Botoşani, Kolozs és Maros megyei helyszíneken. Az egyetem egyik rektorhelyettesénél, bizonyos karok titkárainál, továbbá tanároknál és diákoknál is vizsgálódtak az ügyészek.

A gyanú szerin a rektorhelyettes a különféle vizsgatételekhez hozzáféréssel rendelkező alkalmazottak és vizsgáztató tanárok közbenjárásával, anyagi ellenszolgáltatás fejében előre eljuttatta a diákoknak a vizsgák és/vagy a záróvizsga és magiszteri vizsga tételeit, illetve kész államvizsga-dolgozatokat is "vásárolni" lehetett.

Az ügyészek által folytatott nyomozás egyelőre a 2018-2019-es egyetemi évben elkövetett tettekre terjed ki, feltételezéseik szerint azonban ez a gyakorlat legalább 2012 óta tart. Állítólag olyan végzősei is vannak az egyetemnek, akik soha nem látogatták az órákat, és nem vettek részt személyesen a vizsgákon.

Az ügyben többek között szervezett bűnözői csoport létrehozása, befolyással való üzérkedés, vesztegetés elfogadása, megvesztegetés, megvesztegetésben való bűnrészesség, titkos vagy nem nyilvános hivatali információk felfedése, hivatali visszaélés, közhivatalnok által elkövetett közokirat-hamisítás és befolyás megvásárlásának gyanújával zajlik kivizsgálás.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?