Oktatási miniszter: elég volt a műelemzések bemagoltatásából!

Fel fogja szólítani a tanárokat, hogy ne kérjék a diákoktól a műelemzések bemagolását, jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján az oktatási miniszter. Monica Anisie az aznap közzétett PISA-felmérés eredményeire reagált, amelyek szerint a tíz évvel ezelőtti szintre zuhant vissza a romániai oktatás színvonala.

A polgári foglalkozása szerint romántanár tárcavezető elmondta, soha nem volta a műelemzések bemagolásának a híve, mindig arra törekedett, hogy diákjaiban kialakuljon a kritikus gondolkodás képessége.

„Most pedig miniszteri minőségemben azt mondom, fel fogom kérni kollégáimat, hogy ne kérjék többé a diákoktól a műelemzések bemagolását, de a romántanár kollégák válasza az lesz, hogy a gyerekeknek meg kell tanulniuk ezeket az elemzéseket az országos felmérő vizsgára, vagy az érettségire” – nyilatkozta Anisie.

A miniszter szerint az országos felmérő vizsgára nem kell megtanulni műelemzéseket, hanem fogalmazást kell írniuk egy szöveg alapján, amelyet első alkalommal látnak, és a romántanár feladata az, hogy képessé tegye a diákot egy először látott szövegről kifejteni véleményét. „Ami pedig az érettségit illeti, a harmadik tételnél tudnia kell egy szöveg felépítésének a jellemzőit” – tette hozzá.

A tárcavezető véleménye szerint a romántanárnak ki kell fejlesztenie diákjaiban a szövegértelmezés képességét, meg kell tanítania nekik, hogyan érthetik meg az irodalmi szövegeket, és nem kész műelemzéseket kell bemagoltatnia velük. Szerinte a kedden bemutatott PISA-eredmények arra is rávezethetik a tanárokat, hogy hogyan kellene felépíteni az országos felmérő vizsgák tételsorát, hogy milyen készségeknek kell kifejlődniük a diákokban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?