Johannis: jobb kiképzést kell biztosítani a hadsereg minden struktúrájában

Az új vezérkari főnök, Daniel Petrescu altábornagy beiktatásán vett részt vasárnap Klaus Johannis államfő, aki határozottságot kért a román hadsereg új vezetőjétől a tervezett fejlesztések végrehajtásához.

„Önnek határozottan kell fellépnie, hogy a pénzügyi források összhangba kerüljenek a tervezett határidőkkel és paraméterekkel. A GDP-ből védelemre elkülönített 2 százalékból biztosítani kell a jobb kiképzést a hadsereg minden struktúrájában, valamint a komplex gyakorlatok elvégzéshez szükséges körülményeket, amelyek összhangban vannak a stratégiai és biztonsági környezettel” – mondta az államelnök a védelmi minisztérium székhelyén tartott katonai ceremónián.

Johannis ugyanakkor gratulált Nicolae Ciucă védelmi miniszternek, a volt vezérkari főnöknek a megvalósított eredményekért. Az elnök felidézte, hogy Románia 2015-ben tett vállalása értelmében 2017-től a bruttó hazai termék 2 százalékát tíz éven keresztül a védelem finanszírozására fordítják, és ez nemzetközi szinten elismerést és hitelességet biztosított Romániának. Mára Románia jelentős fejlődést ért el NATO-tagállami szerepében, és a Fekete-tenger térsége áttekinthetőbb, stratégiailag jelentősebb régióvá vált a NATO számára, tette hozzá az elnök.

Az államfő szerint nemzetközi szinten jelenleg felgyorsultak a kihívások, különösen Európa délkeleti részén. Ebben a tekintetben azt is hangsúlyozta, hogy az ország biztonsága és védelme még inkább stratégiai prioritás, és a három pillérre épül: Románia profiljának erősítése a NATO-ban és az Európai Unióban, valamint az Amerikai Egyesült Államokkal folytatott stratégiai partnerség elmélyítése. 

Kapcsolódók

Kimaradt?