Caracali ügy: dolgozhat az ügyész, aki megtiltotta a rendőröknek a behatolást Dinca házába

A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) ügyészi részlegének fegyelmi bizottsága úgy döntött szerdán, hogy Cristian Ovidiu Popescu caracali ügyész, aki megtiltotta, hogy a rendőrök éjszaka behatoljanak Gheorghe Dincă lakásába, folytathatja tevékenységét – tájékoztatták az Agerprest a tanácshoz közel álló források.

CSM ezzel feloldotta az ügyész munkájából felfüggesztését, amelyet augusztus elsején rendeltek el.

Október elején a CSM keretében működő Igazságügyi Felügyelet (IJ) fegyelmi eljárást kezdeményezett Cristian Ovidiu Popescu ellen.

Az IJ szerint az ügyész súlyos mulasztást követett el, amikor nem engedélyezte a rendőröknek, hogy reggel 6 óra előtt behatoljanak Gheorghe Dincă házába. Emellett – állította az IJ – az általa vezetett bűnvádi eljárás „nélkülözte a koherenciát", és a beérkező információk kezelése nem volt egységes, márpedig „bizonyos információk csak egymással összefüggésben értelmezve vezethettek volna a tettes azonosításához és a lány megtalálásához" – fogalmaztak a 15 éves Alexandra Măceşanu ügyére utalva.

Emlékezetes, hogy a fogva tartott lány többször is hívta a 112-es segélyhívó számot, de a hatóságok mégsem tudták kiszabadítani a „caracali rém” házából, ahol végül megölte az elrablója.

Kapcsolódók

Kimaradt?