Négy háromszéki kórházigazgató "lázadt fel" a kevés pénz miatt

Négy háromszéki kórház vezetője tagadta meg az idei évi finanszírozásra vonatkozó keretszerződés aláírását. Értesülésünk szerint kedden, a szerződések aláírásának határidejeként kitűzött utolsó napon hosszas vita alakult ki a Kovászna megyei Egészségbiztosító Pénztár valamint a sepsiszentgyörgyi megyei sürgősségi kórház, a kovásznai szívkórház, a kézdivásárhelyi és baróti kórházak vezetői között, és végül nem tudtak megállapodni a pénzkeretekben, ezért a négy kórház vezetői megtagadták a szerződés aláírását.

Indoklásuk szerint az egészségbiztosító által felajánlott finanszírozási keret nem adna lehetőséget a kórházak akadálytalan működtetésére és a betegek megfelelő orvosi ellátására. A négy Kovászna megyei kórház vezetője azt kérte, hogy a biztosító kössön májusra egy kiegészítő szerződést a tavalyi pénzkeretet biztosítva, és ebben a hónapban folytatják a tárgyalásokat az Egészségügyi Minisztériummal az idei finanszírozás keretről.

Értesülésünk szerint a tárgyalásokat az ortodox húsvét lejárta után folytatják. A Sanitas szakszervezet háromszéki elnöke, Vasile Neagovici üdvözölte a kórházigazgatók „bátor döntését” és kifejtette, hogy az 1700 Kovászna megyei szakszervezeti tag támogatja azt, hogy elutasították az idei keretszerződés aláírását. Ugyanakkor kilátásba helyezték, hogy ha az ezután következő tárgyalások eredményeként a szaktárca nem biztosítja legalább a tavalyi pénzkeretet, akkor a szakszervezet kész kirobbantani akár az általános sztrájkot is.   

Kimaradt?