Ennyi pénzből alakítják át a kolozsvári Vasutas parkot

49 millió lejt – mintegy 10,3 millió eurót – fordít Kolozsvár önkormányzata a Vasutas park 53 ezer négyzetméteres területének felújítására.

A felújítás négy fejezetre bomlik. Egyrészt fákat, cserjéket és egyéb dísznövényzetet ültetnek, modern kültéri bútorzatot, táblajátékok számára alkalmas asztalokat helyeznek ki, játszóteret építenek, fitness-gépeket, ivóvízkutakat, bicikliparkolót telepítenek, és korszerűsítik a közvilágítást, tájékoztat az önkormányzat közleménye.

A park területén két tavat hoznak létre, az egyik tó felülete meghaladja az ezer négyzetmétert, a másik felülete körülbelül 500 négyzetméteres lesz. A két tavat pihenőövezet választja majd el egymástól. A felújítás során arra is figyelmet fordítanak, hogy a beavatkozások ne károsítsák a környezetet, és ne legyenek negatív hatással a biodiverzitásra.

Ugyanakkor a Vasutas parkhoz vetető utca is megújul: a munkálatok során kicserélik az útburkolatot, fákat ültetnek, bicikliutat hoznak létre, elektromos biciklik és rollerek számára töltőállomást, bicikliparkolót alakítanak ki. Továbbá a Vasutas parkot érintő Szamos-partot tájépítészeti elemek segítségével pihenőövezetté alakítják át, két kisméretű amfiteátrumot létesítenek, kőburkolatú sétányokat, kültéri bútorokat, új, LED-es közvilágítást alakítanak ki.

Végezetül pedig a Szamos fölé két gyaloghidat építenek az Árpád/Traian utca irányából. Ezeken a hidakon biciklivel is át lehet majd kelni.

A projekt kivitelezésére 22 hónapot szabott ki az önkormányzat. A Vasutas park 2017 júliusában került át a szállításügyi minisztérium tulajdonából az önkormányzat tulajdonába, egy szakmai zsűri a városvezetés által meghirdetett nemzetközi ötletbörzére beérkező projektek közül választotta ki a Vasutas park felújítását célzó nyertes projektet. A területben rejlő urbanisztikai lehetőségekről korábban tájépítész, biológus véleményét kérdeztük

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?