Újabb pénzinfúzió: sürgetik az aradi Gyerekpalota építésének befejezését

További hárommillió lejjel járul hozzá a tanügyminisztérium az aradi Gyerekpalota építésének költségeihez, hogy mielőbb befejezzék az intézmény új székhelyét, és a szakkörök átköltözhessenek az belvárosból az új épületbe – jelentette be Marius Göndör Arad megyei főtanfelügyelő csütörtökön.

A néhány héttel ezelőtt kormányra került Nemzeti Liberális Párt (PNL) által kinevezett régi-új főtanfelügyelő emlékeztetett: idén előbb 1,5 millió, majd az augusztusi állami költségvetés-kiegészítés után 1,8 millió lejt utaltak a munkálatok folytatására, ezt toldja meg a szaktárca további hárommillióval.

A mintegy harminc szakkört működtető Gyerekpalota (az 1950-es évektől az 1989-es rendszerváltásig Pionírklub) az impozáns belvárosi Andrényi-palotában működik megalapítása óta. A bérházat a második világháború után államosították, de a kommunizmus megdőlése után, a restitúciós törvények értelmében visszakerült magántulajdonba. Göndör szerint a tanügyminisztérium jelenleg havi 10 354 lejes (mintegy 2200 eurós) bérleti díjat fizet a használatért. De nemcsak az anyagiak miatt sürgős az új saját székház befejezése, hanem azért is, mert mint januárban beszámoltunk róla, az Andrényi-palotára árverést hirdettek.

A főtanfelügyelő számára érthetetlennek nevezte, hogy bár a Gyerekpalota és a szomszédságában lévő tanfelügyelőség székházának építkezése nagyjából egyszerre kezdődött el 2008-ban, amikor még ugyancsak ő volt a főtanfelügyelő, utóbbiba már két-három éve átköltözhettek, míg a Gyerekpalota építését esztendőkre felfüggesztették, s csak 2017-ben folytatták. Göndör szerint a Gyerekpalota kellett volna elsőbbséget élvezzen (más kérdés, hogy az aradiak egyiket sem nézték túl jó szemmel, hiszen a városligetbe húzták fel mindkettőt, jelentős részt kikanyarítva az amúgy is oly kevés zöldövezetből).

Marius Göndör becslése szerint a Gyerekpalota befejezéséhez összesen legalább tízmillió lejre van szükség. Ha elkészül, közel 4700 négyzetméteres hasznos területen működhet majd az intézmény, a jelenleginek több mint kétszeresén. A tanfelügyelőség adatai szerint évente mintegy kétezer gyerek jár a különböző szakkörökre.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?