Dăncilă: Johannis tart az autentikus párbeszédtől, tart a kényelmetlen igazságoktól

Klaus Johannis államfő tart az „autentikus párbeszédtől" – hangsúlyozta kedd este a Szociáldemokrata Párt (PSD) államfőjelöltje, Viorica Dăncilă, hozzátéve, hogy a jelöltek vitájának hiányában ismerteti miniszterelnöki tevékenységének mérlegét, hogy az emberek tudják összehasonlítani az ő megvalósításait a Iohanniséival.

A parlament épületében tartott sajtótájékoztatón a PSD elnöke rámutatott, az államfő megosztotta és megosztja az ország lakosságát, és most az újságírók között is különbséget tesz. „Úgy gondolja, hogy a sajtó egy része megérdemli, hogy részt vegyen a vitán, a másik része nem érdemli meg. Függetlenül attól, hogy a média értékel téged, vagy ellenségesen viszonyul hozzád, korrekt hozzáállásod kell hogy legyen vele szemben" – fogalmazott.

Hozzátette, nagyon remélte, hogy mégiscsak sor kerül a jelöltek vitájára, „de úgy tűnik, Klaus Johannis csak olyanokkal akar vitázni, akiket kedvel és akik elfogadják őt" – mondta, utalva az államfő által kezdeményezett, szintén kedd este zajló vitára, amelyre újságírókat, politológusokat hívtak meg.

Dăncilă kiemelte, számos „sértés és hazugság" elhangzott Johannis részéről vele kapcsolatban.

„Azt látom, hogy tart az autentikus párbeszédtől, tart a kérdésektől, tart a kényelmetlen igazságoktól. Számos sértés, számos hazugság elhangzott Klaus Johannis részéről velem kapcsolatban. Úgy vélem, hogy egy szemtől szembeni vita rávilágított volna arra, milyenek vagyunk is valójában, mennyire vagyunk felkészülve az államelnöki tisztségre, és főleg arra, hogy mit valósítottunk meg az általunk betöltött állami tisztségben – Klaus Johannis az alatt az öt év alatt, amíg Románia elnöke volt, jómagam pedig az alatt az egy év és kilenc hónap alatt, amíg Románia miniszterelnöke voltam" – hangoztatta, hozzátéve, ismertetni fogja kormányfői tevékenységének mérlegét, hogy az emberek tudják összehasonlítani azt az államfő megvalósításaival.

Kérdéseket intézett Johannishoz

Dăncilă azt mondta, mivel Johannis elnök nem vállalta a jelöltek vitáját, a médián keresztül kíván feltenni neki több kérdést, amelyekre – meglátása szerint – a román állampolgárok is választ várnak. „Nem azt kérdem, hogy mit tett mandátumának öt éve alatt, hanem azt kérdezem, hogy miért nem tett semmit? Milyen érzés volt minden hónapban felvenni a fizetést úgy, hogy közben semmit nem tett a román állampolgárokért?" – fogalmazott.

Dăncilă rámutatott, bár Johannis ígéretet tett arra, hogy eltörli az államelnök mentelmi jogát, erre mégsem került sor. „Miért hazudott a románoknak? Miért nem írt ki referendumot? Nekem sem volt szükségem a mentelmi jogra. Ön mitől félt? Csak nem a dossziéi, az igazságszolgáltatással való problémái ijesztették meg?" – tette fel a kérdést.

A PSD államfőjelöltje arról is beszélt, hogy a nagyszebeni európai uniós csúcstalálkozón Iohannis azt ígérte, Románia csatlakozni fog a schengeni övezethez.

„Felvállalja-e ön ezt a külpolitikai kudarcot? Mandátumának öt éve alatt azért ezt meg lehetett volna oldani. Technikai szempontból Románia teljesíti a feltételeket. Ön képviselt bennünket az Európai Tanácsban, mégsem csatlakoztunk a Schengenhez. Tudja-e, hogy ez egy politikai döntés?" – mondta.

Viorica Dăncilă szerint Johannis minden alkalommal „szélsőséges diskurzussal" állt elő, azt hangoztatva, hogy a PSD-nek el kell tűnnie.

Kapcsolódók

Kimaradt?