Az Európai Néppárt alelnöki tisztségére pályázik Siegfried Mureşan

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) Donald Tuskot támogatja az Európai Néppárt (EPP) elnöki tisztségébe a pártcsalád kongresszusán, az alelnöki székben pedig Siegfried Mureşant szeretné látni – közölte Ludovic Orban kormányfő, a PNL elnöke.

Orban kifejtette, az EPP kongresszusa keretében több hivatali kollégájával is megbeszéléseket tervez, de a kormányfőkön kívül jelenlegi és leendő európai biztosokkal is kíván találkozni.

Azt is elmondta, hogy az EPP főtitkárát a pártcsalád leendő elnöke nevezi majd ki, de a PNL „nagy örömmel venné”, ha Antonio Lopez Isturizt bíznák meg ezzel a tisztséggel.

Az Európai Néppárt szerdán és csütörtökön Zágrábban tartja tisztújító kongresszusát. Az eseményre negyven országból körülbelül 2000 küldöttet várnak.

Kelemen Hunor vezeti az RMDSZ küldöttségét az Európai Néppárt november 20–21-i zágrábi kongresszusán. Az RMDSZ tájékoztatása szerint a tisztújításon lehetőség nyílik a küldötteknek kétoldalú találkozókon beszámolni a romániai magyar közösségünket érintő problémákról és törekvésekről.

Az EPP elnöki tisztségére az egyetlen jelölt Donald Tusk volt lengyel miniszterelnök. Alelnöki tisztségre pályázik David McAllister (Németország), Helen McEntee (Írország), Siegfried Mureşan (Románia), Averof Neofytou (Ciprus), Petteri Orpo (Finnország), Franck Proust (Franciaország), Paulo Rangel (Portugália), Ivan Stefanec (Szlovákia), Antonio Tajani (Olaszország), Esther De Lange (Hollandia), Mariya Gabriel (Bulgária) és Johannes Hahn (Ausztria). Közülük tíz alelnököt választanak majd meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?