Vádat emelt a DNA Sebastian Vlădescu volt pénzügyminiszter ellen

Vesztegetés elfogadásával és befolyással való üzérkedéssel vádolja az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) Sebastian Vlădescu volt pénzügyminisztert. Ugyanabban az ügyben befolyásal való üzérkedés gyanújával emeltek vádat Cristian Boureanu volt parlamenti képviselő ellen.

Vádat emeltek ugyanakkor Mircea Ionuţ Costea (Mircea Geoană sógora, a pénzügyminisztérium volt alkalmazottja, az Eximbank volt elnöke) ellen befolyással való üzérkedés és vesztegetés elfogadásában való bűnrészesség miatt és Constantin Dascălu (a szállítási ministérium volt államtitkára) ellen vesztegetés elfogadása miatt.

A pénz átutalása két részletben történt két, román állampolgárok által ellenőrzött, offshore cég közbeiktatásával.

Egy külön ügyben márciusban vádat emeltek Josef Hornegger üzletember ellen, aki beismerte, hogy több romániai hivatalos személyt megvesztegetett, köztük Sebastian Vlădescut is.

A DNA közleménye szerint a korrupciós bűncselekményekre a 2005–2017 közötti időszakban került sor. A vádhatóság szerint egy külföldi vállalat jutalék címen húszmillió eurót fizetett különböző román tisztségviselőknek egy vasútfelújítással kapcsolatos szerződés kapcsán.

A DNA szerint ilyen módon Sebastian Vlădescu 2 242 000 eurót, Constantin Dascălu 1 114 000 eurót, Cristian Boureanu pedig 2 111 799 eurót kapott.

Ugyanakkor a külföldi társaság igazgatójának, Josef Horneggernek 1 100 000 euró jutott. Hornegger vádalkut kötött a DNA-val. Őt júniusban három év felfüggsztett börtönbüntetésre és 1,1 millió euró befizetésére ítélte a bukaresti bíróság.

A DNA szerint az alperesek összesen 4 200 000 euró óvadékot helyeztek letétbe, amelyről a bíróság az ügy végén dönt. Az ügyet a legfelsőbb bíróság tárgyalja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?