Szatmárnémeti társul Nyíregyházával

Az Európai Határ Menti Városok Területi Társulásának a megalapításáról döntött a magyar-román államhatárral szomszédos Szatmárnémeti önkormányzata - közölte keddi számában a Krónika napilap.

A partiumi város a közeli Nyíregyháza kezdeményezésére a nyírségi várossal közösen hozza létre az önálló jogi személyiséggel rendelkező társulást, hogy ezzel is megkönnyítse az Európai Unió forrásainak a lehívását.

Az eredeti elképzelés szerint a két város mellett a kárpátaljai Beregszász is szerepelt volna az alapító települések között. A szervezés folyamán azonban kiderült, hogy a Románia és Ukrajna közötti megállapodások nem teszik lehetővé a kárpátaljai város bevonását.

Nits János, a szatmárnémeti közgyűlés városrendezési bizottságának elnöke úgy vélekedett, hogy az új társulásnak a határon átvezető utak felújítására vagy technológiai inkubátorházak létrehozására kellene pályáznia.

A Krónika szerint a határ menti térségek fejlesztésére és az elmaradottabb régiók felzárkóztatására kidolgozott új EU-szabályozás lehetővé teszi, hogy a társult települések, megyék vagy régiók önálló jogi személyként saját közigazgatási struktúrát alkossanak, és az egyes országok kormányai helyett egyenesen Brüsszelben pályázzanak forrásokért.

Kimaradt?