Online is hozzáférhetőek F. Scott Fitzgerald feljegyzései

A nagy Gatsby szerzőjének, F. Scott Fitzgeraldnak kézzel írt feljegyzési füzetét feltöltötte internetes felületre a Dél-Karolinai Egyetem, így elérhetővé vált a rajongók és a tudósok számára.

Fitzgerald egy 200 oldalas füzetbe jegyzett fel információkat műveiről, bevételeiről és élete fontos eseményeiről.

A feljegyzésekből kiderül, hogy A nagy Gatsby-ből megjelenési évében, 1925-ben 2000 dollár bevétele származott, a következő évben 16.666 dollárt kapott a regényből készült film jogaiért.

A feljegyzések az 1919-1938-as időszakot fedik le, és öt fejezetre vannak osztva: nyilvántartás a kiadott műveiről, bevétele az írásaiból, más megjelent alkotási (filmek), felesége, Zelma bevételei, illetve éves számvetés az életéről.

Az önéletrajzi részben helyet kaptak olyan feljegyzések is, mint például a századforduló ünneplése: „Az új századot azzal kezdtem, hogy lenyeltem egy pennyt, és elkaptam a kanyarót. Mindkettőtől megszabadultam” – jegyezte fel 1900 februárjában. A 20-as éveiben arról panaszkodott, hogy élete „tele van szörnyű hibákkal és akut nyomorúsággal”, 36. életévet így összegzi: „furcsa év volt, munkával és ivással. Egyre boldogtalanabb vagyok”.

A feljegyzési füzet nyilvánosságra hozatalát az egyetem nem véletlenül időzítette mostanra, ugyanis A nagy Gatsby legújabb filmes feldolgozása az idei cannes-i filmfesztivál nyitófilmje lesz.

Kapcsolódók

Kimaradt?