Ezért utasítja el Klaus Johannis az elnökjelölti vitát

Elutasítja Klaus Johannis az államfőjelöltek vitájának ötletét, hangsúlyozva, nem kíván kiállni nyilvános vitára egy olyan párt jelöltjével, amelyik három éven át a román állampolgárok érdekei ellen kormányzott.

„Nem kerülhet sor semmiféle eszmecserére annak a PSD-nek a jelöltjével, amelyik lábbal tiporta a jogállamot, amelyik egy bűnözőkből álló klikk kedvéért el akarta téríteni az országot európai útjáról. Egy olyan párt jelöltjéről beszélünk, amelyik most a demokráciát mímeli, de korábban dacolt a demokratikus értékekkel és elvekkel, megalázta a román embereket, pajzsot vont a korruptak és bűnözők köré” – fogalmaz bejegyzésében Johannis.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) államfőjelöltje leszögezi, számára az állampolgárokkal való párbeszéd elsődleges fontosságú. „Az első fordulóban önöktől kapott szavazat igazolja a belém vetett bizalmat. Az államfő azonban egymagában nem tudja újraépíteni az országot, ezért mindannyiukra szükség van. Szeretném, ha világos lenne mindenki számára: az elkövetkezőkben párbeszédet fogok folytatni az állampolgárokkal, újságírókkal, a civil társadalommal, folytatom a kiszállásokat az országban, találkozom az emberekkel, és mindenkinek elmagyarázom, milyen terveim vannak” – nyomatékosította.

A PSD hétfőn azzal a felkéréssel fordult a PNL-hez, hogy az elnökválasztás november 24-én sorra kerülő második fordulója előtt közös megegyezéssel szervezzenek legalább két vitát a két jelölt, Viorica Dăncilă és Klaus Johannis között. A PNL jelöltjének kampányfőnöke, Dan Motreanu hétfő este kijelentette, a második fordulót megelőző kampányban a területi szervezetekkel és a választókkal való találkozókra fognak összpontosítani. Hozzátette, úgy vélik, nincs szükség a jelöltek közti vitára, mert az nem hozna semmiféle többletet „Nem hiszem, hogy lenne bármiféle tisztáznivaló” – fogalmazott Motreanu. 

Azonnal jött a válasz Viorica Dăncilă részéről

Klaus Johannis államfő tart attól, hogy kiálljon egy szemtől szembeni vitára az elnökválasztás második fordulója előtt - jelentette ki kedden Viorica Dăncilă. „Szerintem Johannis tart attól, hogy kiálljon velem egy nyilvános vitára. Intézményes együttműködésünk során már többször találkoztunk egymással, de azt hiszem, ő is tudatában van annak, hogy az egész ország előtt zajló vitán azonnal kiderülne, hogy alaptalan volt minden szánalmas támadás, amelyeket ellenem és a Szociáldemokrata Párt ellen intézett az elmúlt években” – írja Dăncilă egy Facebook-bejegyzésben.



A PSD elnöke és államfőjelöltje ugyanakkor hozzáteszi, még nem mondott le a jelöltek vitájának ötletéről. „Nekem van türelmem. Még várok, hogy az elnök találja meg a kellő bölcsességet, erőt és bátorságot ahhoz, hogy elfogadja a felkérésemet a vitára, amelyet a román emberek is kérnek és megérdemelnek” – nyomatékosítja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?