Botrányt okoztak Hitler szobrai Csehországban

Erélyes tiltakozások miatt két nap után eltávolították egy kiállításról Hitler magángyűjteményének szobrait Csehországban.

A Lidové Noviny című prágai napilap keddi közlése szerint Adolf Hitler náci vezér egykori magán-szoborgyűjteményének három darabja egy pénteken megnyílt cseh-osztrák kiállításon volt látható a dél-csehországi Vyssí Brodban álló cisztercita kolostorban.

„A kolostor címére már az első két nap alatt annyi negatív reagálás érkezett, hogy az elöljáró inkább úgy döntött, eltávolítja a szobrokat a kiállításról és visszaviteti őket a raktárba” – tájékoztatta a lapot Jirí Franz helytörténész. 

Az újság szerint a látogatók nagy többsége arra panaszkodott, hogy a kolostor állítólag a náci rendszer jelképeit állította ki. „Nem volt célunk Hitler népszerűsítése. Mindössze a kolostor és a barátok háború alatti nehéz sorsára kívántunk emlékeztetni" – állítja a helytörténész, a kiállítás egyik kurátora.

A kiállításon Hitler magángyűjteményéből Az evezős (Hermann Zettlitzer), A magvető (Willy Knapp), illetve az Afrodité (Wilhelm Wandschneider) nevű szobrokat állították ki.

Ezek az alkotások a háború után a Hluboká nad Vltavou várkastély parkját díszítették. Miután a három népszerű és a turisták által gyakran fényképezett szoborról néhány éve kiderült, hogy a műalkotások a második világháború idején Adolf Hitler náci vezér személyes gyűjteményének részét képezték, raktárba kerültek. 

Kimaradt?