Az USR–PLUS Szövetség Johannist támogatja az elnökválasztás második fordulójában

Az első fordulóban közel 40 százalékos eredménnyel győztes Klaus Johannis jelenlegi államfőt, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltjét támogatja az elnökválasztás november 24-i második fordulójában a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (PLUS) választási koalíciója – jelentette be Dacian Cioloş, a szövetség társelnöke.

Az USR–PLUS jelöltje, Dan Barna USR-elnök a harmadik lett a másodikként záró Viorica Dăncilă szociáldemokrata (PSD) pártelnök és exkormányfő mögött, így az előzetes várakozásokhoz képest némileg csalódást keltett az eredménye.

A volt technokrata kormányfő, jelenleg európai parlamenti (EP-) képviselő Cioloș szerint „nem okoz meglepetést azzal, hogy Johannis támogatására szólítják fel szavazótáborukat”, ugyanis az USR–PLUS a PNL-hez hasonlóan jobboldali értékeket vall, és a PSD-kormányt megdöntő bizalmatlansági indítványt is megszavazta, utóbb pedig a PNL-kormány beiktatását is támogatták politikusaik (a pártszövetség USR-s törvényhozói).

„Remélhetőleg személyesen is tudunk egyeztetni Johanisszal a támogatás feltételeiről, hogy azokat a célkitűzéseket, amiket el szeretnénk érni az ország érdekében, ne csak a leendő államfő támogassa, hanem a parlament és a helyhatósági döntéshozók is” – mondta a liberális EP-frakció (Renew Europe) elnöke.

Barna: vállalom a felelősséget

Az USR–PLUSnak az elnökválasztás második fordulójába jutás, egy „PSD nélküli második kör" volt a célkitűzése, amelyet nem sikerült teljesíteni, és ezért vállalja a teljes felelősséget – nyilatkozta Dan Barna.

„A román választópolgárok úgy döntöttek, hogy a második fordulónak Klaus Johannisról és Viorica Dăncilă-ról kell szólnia. Mi tiszteletben tartjuk ezt a döntést. Ebben kétségtelenül az is szerepet játszott – és én ezt vállalom –, hogy nem sikerült még több polgárhoz eljuttatnom üzenetemet" ¬ fogalmazott Barna.

Az USR elnöke hozzátette, összehívta a párt megyei szervezeteinek vezetőiből álló Politikai Bizottságot, hogy elemezzék ki a történteket, „mert ebből tanulnunk kell".

Kapcsolódók

Kimaradt?