Testvérmegyei kapcsolatot alakítana ki Hargita és Heves megye

Testvérmegyei kapcsolatok kialakításáról tárgyalt április 29-én, hétfőn Szabó Róbert, a magyarországi Heves Megyei Közgyűlés elnöke Borboly Csabával, Hargita Megye Tanácsának elnökével a csíkszeredai megyeházán. Szabó Róbert ismertette, hogy Heves megye több testvérmegyei kapcsolatot ápol, például Svédországban, Franciaországban, Lengyelországban vannak testvérmegyéi, de szeretne nyitni a székelyföldi megyék felé is. Kovászna megye már több mint tíz éve testvérmegyéje Hevesnek, és Hargita megyével is szeretnének együttműködni.

Szabó Róbert azt mondta, tanulmányozzák a Hargita Megye Tanácsa által javasolt együttműködési pontokat, és azokat kiegészítik, véleményezik. A kapcsolatban hangsúlyos szerepet kapna a területfejlesztés, a kultúra és a turizmus. A Heves megyei küldöttség – Szabó Róbert megyeelnököt Barta Viktor megyei főjegyző és Zelei Dániel elnöki kabinetvezető kísérte el – azt javasolta, hogy az ősszel általuk megrendezett Székelyföld Gyöngyszemei rendezvény keretében alá lehet írni az együttműködési szerződést. További javaslata Heves megyének, hogy a jövőben háromoldalú együttműködés is megvalósítató, Kovászna megye bevonásával.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke beszélt Eger és Székelyföld eddigi turisztikai, történelmi, kulturális kapcsolatairól, és ismertette az általa vezetett intézményt. Mint felvázolta, ennek tevékenysége széles körű, igyekeznek minden területtel foglalkozni és orvosolni a problémákat annak érdekében, hogy növekedjen a megye lakosságának életszínvonala.

A megbeszélésen az is elhangzott, hogy Egerszalók polgármestere szeretne testvértelepülést kialakítani Hargita megyei településsel. Mivel Egerszalók híres a fürdőjéről, és évente mintegy 150 ezer látogatója van, ilyen téren is (fürdők üzemeltetése, fejlesztése és turistaforgalmának növekedése) lehet jó gyakorlatokat átvenni. Felmerült még tapasztalatcserék szervezésének lehetősége kerékpárutakkal kapcsolatosan.

Kimaradt?