Letette az esküt az Orban-kormány az elnöki hivatalban (percről percre)

A szükséges 233 helyett 240 támogató voksot kapott a kormányalakításra felkért Ludovic Orban által javasolt nemzeti liberális párti (PNL) kormány a parlament két házának hétfői együttes ülésén. Az új miniszterelnök és kabinetje hétfő este tetette az esküt a Cotroceni-palotában. Az új kormány mandátuma a jövő évi parlamenti választásokig tart. Az eseményeket percről perce követjük.

22:43

Orban Johannishoz: Mától partnerre fog lelni Románia kormányában

„Mától partnerre fog lelni Románia kormányában, egy megbízható partnerre, amely készen áll csatlakozni erőfeszítéseihez, a Románia fejlesztését célzó elképzelések gyakorlatba ültetéséhez, azoknak a programoknak és projekteknek a kivitelezéséhez, amelyek révén Románia visszatérhet a helyes útra" – biztosította Ludovic Orban miniszterelnök Klaus Johannis államfőt, miután az új kabinet tagjai letették a hivatali esküt.

Orban szerint „kisebb csodaként" könyvelhető el, hogy hét politikai pártnak és parlamenti frakciónak sikerült összefognia és a bizalmatlansági indítvány megszavazásával menesztenie a kormányt, majd egy újabb csoda történt azzal, hogy a parlament bizalmat szavazott az új kabinetnek. „Gondoljanak bele, hogy a Nemzeti Liberális Párt, amely vállalta a kormányzás felelősségét, mintegy 20 százalékos arányban van jelen a parlamentben, és ennek ellenére a törvényhozás bizalmat szavazott nekünk" – fogalmazott.

A miniszterelnök köszönetet mondott az USR, az ALDE, a PMP, az RMDSZ, a nemzeti kisebbségek, valamint a Pro Románia azon törvényhozóinak, akik megszavazták a kormány beiktatását. Orban hangsúlyozta, nehéz út áll kormánya előtt, hiszen ki kell mozdítaniuk a holtpontról számos projektet, amelyek eddig stagnáltak, akadályozva ezáltal az ország fejlődését. A legfontosabbak között említette a közlekedési infrastruktúrával és az egészségüggyel kapcsolatos terveket, illetve a haderőfejlesztési programot. Ugyanakkor biztosította az államfőt, hogy a kormány partnere lesz a Románia nemzetközi szerepének megerősítését célzó törekvéseiben, az Amerikai Egyesült Államokkal kötött stratégiai partnerség keretében sorra kerülő kezdeményezésiben és a Művelt Románia elnevezésű projektben is.

21:46

Dăncilă: mindenkit kizártunk a PSD-ből, aki árulást követett el

Az Orban-kormánynak bizalmat szavazó szociáldemokratákat már mind kizárták a PSD-ből, nyilatkozta hétfő este Viorica Dăncilă pártelnök. Közölte: pártja hétfőn hivatalosan ellenzékbe vonult, és teljes komolysággal fog megfelelni új szerepének. „Az Országos Végrehajtó Bizottság döntése értelmében máris kizártunk mindenkit a PSD-ből, aki árulást követett el ezen a szavazáson” – jelentette ki Viorica Dăncilă, aki ugyanakkor kilátásba helyezte, hogy a PSD a lehető „legnehezebb” ellenzéke lesz az Orban-kormánynak.

„Egyetlen tétjük volt, hogy buktassák meg a nyugdíjakat és fizetéseket megnövelő PSD-kormányt, azt a pártot, amely emelte a minimálbért, csökkentette az áfát, növelte a bruttó hazai terméket, minden megyei kórházban beruházásokat eszközölt, és több mint 16.000 helyi közösségi befektetési programot valósított meg. Ennek a kormánynak csak az a célja, hogy új mandátumhoz juttassa Johannist, nem pedig az, hogy kormányozzon, márpedig ez a demokrácia borzalmas megsértése” – vélekedett Dăncilă. A volt kormányfő szerint Románia államelnöke diktátorként viselkedik, aki megsemmisít minden erőt, minden elvet és minden törvényt, amely távol tarthatja őt a hatalomtól. (Agerpres)

20:55

Letette az esküt az Orban-kabinet

Klaus Johannis államfő jelenlétében letették az esküt hétfő este a Cotroceni-palotában a Ludovic Orban által vezetett kabinet tagjai.

20:43

Megjelent a Hivatalos Közlönyben az Orban-kormány tagjainak kinevezéséről szóló rendelet

Megjelent hétfőn a Hivatalos Közlönyben a Ludovic Orban vezette kormány tagjainak kinevezéséről szóló rendelet. Klaus Johannis államfő hétfő délután írta alá a kormánytagok kinevezéséről szóló dekrétumot. Az eskütételi ceremónia a Cotroceni-palotában zajlik.

20:21

Dăncilă: a demokrácia fekete napja a mai

A demokrácia fekete napjának nevezte a hétfői napot Viorica Dăncilă távozó miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke azt követően, hogy a parlament bizalmat szavazott Ludovic Orban kormányának.

A PSD központi székhelyén nyilatkozó Dăncilă azt mondta, az, ami hétfőn a parlamentben történt, az a Johannis elnök által irányított „politikai játszmák és manőverek megkoronázása" volt. „Ma kiteljesedett Johannis elnöknek a végrehajtó hatalom kisajátítását célzó illegitim hadjárata, teljesült az a vak vágya, hogy hatalomra juttassa saját kormányát, amelyet politikailag irányíthat. A demokrácia fekete napja a mai, amelyen Johannis elnöknek – aki lábbal tiporta az alkotmányt, és teljesen figyelmen kívül hagyta az alkotmánybíróság döntéseit – sikerült a Victoria-palotába juttatnia katonáit" – fogalmazott a PSD elnöke.

Dăncilă kiemelte, a miniszterjelöltek között továbbra is fellelhetők olyan személyek, akiket a meghallgatás után elutasítottak a parlamenti szakbizottságok. „Ez egy előzmény nélküli helyzet, amely ezen agresszív jelölt, Klaus Johannis cinizmusáról tanúskodik, illetve arról, hogy ő és kormánya csúfot űznek az állam intézményeiből és a törvényből. Van egy demokráciaellenes és egy alkotmányellenes elnökünk, de ennél is súlyosabb az, hogy olyan elnökünk van, aki a román emberek ellen dolgozik" – tette hozzá.

A szociáldemokraták államfőjelöltje ugyanakkor ismét rámutatott, továbbra is várja Johannis elnököt egy nyilvános vitára, hogy mondja el az embereknek, mit tett „elhibázott mandátuma alatt". Újságírói kérdésre válaszolva Dăncilă elmondta, nem fogja fogadni a Victoria-palotában a miniszterelnöki tisztségben őt váltó Ludovic Orbant, mert „Johannis biztosan megmutatta már neki az utat", a miniszterek azonban jelen lesznek az átadás-átvételen. (Agerpres)

20:12

Újabb 13 halálesetet jelentettek, 663-ra nőtt az áldozatok száma

Újabb tizenhárom koronavírus-fertőzött elhalálozását jelentette kedden a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS), ezzel 663-ra nőtt a betegség halálozás áldozatainak száma. (Agerpres)

19:53

Ezt nyilatkozta Kelemen Hunor az új kormány megszavazása után

„Azt kértük a mai parlamenti vitán az új kormánytól, hogy tisztelje a polgárokat, tisztelje a magyar közösséget, és tartsa be azokat a törvényeket és szerződéseket, amelyeket Románia parlamentje megszavazott és ratifikált. Ha ez megvalósul, a kisebbségi jogok tekintetében fontos előrelépés történne a következő évben.

Arra kértük az új kormányt, hogy mielőbb hozza be a jövő évi költségvetést a parlamentbe, hogy december 15-ig legyen egy tervezet, amelyről vitázni lehet. Ebben legyen 6 százalék az oktatásnak elkülönítve, hiszen az az RMDSZ meggyőződése, hogy az oktatást nem szabad továbbra is mostohagyermekként kezelni" – mondta az RMDSZ elnöke.

„Azt is kértük, hogy sürgősségi kormányrendelettel ne törvénykezzenek, a választási és az igazságszolgáltatással kapcsolatos törvényeket pedig se sürgősségi kormányrendelettel, se felelősségvállalással ne módosítsák. Egy nehéz időszak következik. A következő évben nagy reformokra nem szabad várni, de az elvárható, hogy tisztességesen, transzparensen, az arroganciát félretéve és a mértéket betartva kormányozzanak" – nyilatkozta a politikus. 

19:36

19 órától teszik le a hivatali esküt az Orban-kormány tagjai

Hétfőn 19 órától teszik le a hivatali esküt a Ludovic Orban vezette kabinet tagjai - tájékoztatott az Államelnöki Hivatal. A ceremóniát a Cotroceni-palotában tartják. A közlemény értelmében Klaus Johannis államfő aláírta a kormánytagok kinevezéséről szóló rendeletet.

19:17

Orban: Romániának van egy legitim kormánya

Romániának van egy legitim kormánya, amelynek a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Pro Románia „szánalmas és szégyenteljes bojkottja" ellenére is bizalmat szavazott a parlament – jelentette ki a parlament plenáris ülését követően Ludovic Orban kijelölt miniszterelnök. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke köszönetet mondott párttársainak, illetve azoknak a törvényhozóknak, „akik lelkiismeretükre hallgattak, és Románia érdekeit tartották szem előtt". (Agepres)

18:33

Az új kormány összetétele

Ludovic Orban és kormánya még ma leteszi a hivatali esküt. Orban helyettese Raluca Turcan, a PNL képviselőházi frakcióvezetője lesz. A teljes kormánynévsorról itt olvashatja cikkünket.

18:16

A liberálisok a PSD-től, a Pro Romániától és a függetlenektől kaptak segítséget

A PNL-nek és a parlamenti támogatást ígérő pártoknak nem lett volna meg a szükséges szavazatuk a kormány beiktatásához, de a hétfő parlamenti ülést bojkottáló PSD-től és a Pro Romániától kaptak segítséget: előbbi részéről Cristina Burciu, Remus Borza, Marius Bota és Elena Hărătău, utóbbi részéről Mircea Banias, Liviu Ioan Balint, Sorin Cîmpeanu, Daniel Constantin, Florea Damian és Meiroșu Emilia is az Orban-kormányra szavazott, vállalva azt is, hogy ki is zárhatjhák őket a pártjaikból. Marian Cucșa, Adrian Dohotaru és Mihăiță Găină független törvényhozók is támogatták a PNL-t.

18:02

Megkapta a támogatást az Orban-kormány

A hivatalos végeredmény szerint a 465 törvényhozóból 240-en voltak jelen, ugyanennyit volt az érvényes szavazatok száma, és ennyien szavaztak az Orban-kormány támogatására.

17:49

Lezárult a szavazás

Lezárult a szavazás, a házbizottságok megkezdik a voksok érvényességének megállapítását és összeszámolását. Végül 240 leadott voks volt.

17:05

Időközben nőtt a létszám

A szavazás kezdetéig nőtt a jelenlévők létszáma: 178 képviselő és 63 szenátor, vagyis összesen 241 törvényhozó van jelen. (G4Media)

16:53

A honatyák elkezdték a szavazást

Elkezdődött a szavazás.

16:48

laszországban szeptemberig szünetel az oktatás

Az új koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetet nem oldják fel Olaszországban, a kijárási korlátozások sem szűnnek meg, de a gazdaság újraindítása elkerülhetetlenné vált Giuseppe Conte miniszterelnök szerint. Az oktatás azonban szeptemberig szünetel. (MTI)

16:47

A PSD a jelenlét ellenőrzését kéri, de hiába

A PSD frakciói azt kérték, hogy az ülésvezető ellenőrizze a jelenlétet, mert gyanújuk szerint az ülés határozatképtelen. A kérésüket elutasították. A liberálisok emlékeztettek arra, hogy a névsorolvasás az ülés elején megörtént, és házszabályellenes ezt megismételni.

16:35

Ismét Orbané a szó

Ludovic Orban zárja a felszólalok sorát, ezt követi a szavazás. Kelemen Hunornak azt üzente: „Önök ma egy felelős kormányt szavaznak meg, amely tisztelni fogja a parlamentári demokráciát, és nem kerüli meg a törvényhozás legfontosabb fórumát.” Az oktatásról és az infrastrukturális beruházásokról azt mondta, hogy „mindent megtesznek” a költségvetési támogatás emeléséért, még ha nem is lehet egy év alatt a GDP 6, illetve 4 szalékára növelni ezeket. „Ami a magyar kisebbség iránti tiszteletet illeti, ezt már többször kinyilvánítottuk, miként valamennyi nemzeti kisebbséghez tartozó polgár iránt” – állította Orban.

16:31

Az ALDE és a PMP a stabilitásra szavaz

Varujan Voșganian, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és a Marius Pașcan, a Népi Mozgalom Pártja (PMP) képviseletében s azt mondta, hogy megszavazzák az Orban-kormányt, mert az ország érdeke a politikai instabilitás megszüntetését kívánja.

16:28

A kisebbségek megszavazzák az új kormányt

A nem magyar kisebbségek képviselőinek parlamenti frakcióvezetője, Varujan Pambuccian velős hozzászólásában közölte: a 18 képviselőből 17-en vannak jelen, és mindannyian megszavazzák az Orban-kormányt.

16:23

„Ha tisztelni fogja a magyarokat, mi is megadjuk a tiszteletet”

„Ha tisztelni fogja a magyarokat, mi is megadjuk a tiszteletet” – üzente Ludovic Orbannak Kelemen Hunor, megjegyezve azt is, hogy az előterjesztett kormánynévsorban vannak olyan nevek, akiknek nem lenne ott keresnivalójuk. Ennek ellenére reményét fejezte ki, hogy Orban nem játssza el a jobb-közép kormányzás hosszú távú esélyét végezetül azt mondta, hogy az RMDSZ megszavazza a kormányt.

16:20

Kelemen Hunor: nem várunk csodákat

Nem várunk csodákat az új kormánytól, de azt elvárjuk, hogy az állampolgárok iránti tisztelettel és felelősséggel irányítsák az országot ebben az átmeneti időszakban – mondta az RMDSZ elnöke. Az RMDSZ elvárása az Orban-kormánytól többek között a jövő évi költségvetés megalkotása, a bruttó nemzeti termék 6 százalékának biztosítása a tanügy számára, az infrastrukturális beruházások elvégzése.

16:19

Kelemen Hunor következik

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök veszi át a szót.

16:18

Az USR a kormányon tartja a szemét

Dan Barna szerint parlamenti támogatást nyújtanak majd az új PNL-kormánynak, de nem hunynak szemet az esetleges visszaélések és kilengések felett.

16:13

Dan Barna: az USR megszavazza a kormányt

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) megszavazza a PNL-kormány beiktatását – erősítette meg beszédében Dan Barna, a párt elnöke és államfőjelöltje. Felrótta a leváltott PSD-kormánynak, hogy nem fejezték be az ígért autópályákat, egyetlen regionális közkórházat sem adtak át, ellenben meghurcolták a közadakozással gyerekkórházat építő civileket, és az ún. miniamnesztiával 20 köztörvényes bűnözőt engedtek szabadon.

16:08

Gorghiu megadatta magának a szót

Mivel a PSD és a Pro Románia tagjainak többsége sincs jelen, szokatlanul csendesen zajlik az ülés, a beszédeket nem törik meg a román törvényhozásra jellemző beszólások, bekiabálások, füttyszók. Az ülésvezető Alina Gorghiu szenátor megkérte az ülésvezetésben segítő kollégákat, hogy adják meg neki a szót...

16:06

Nem lesznek sürgősségi rendeletek és törvények a parlament megkerülése nélkül

Az új kormány nem fogs sürgősségi rendeleteket hozni a közigazgatás és az igazságszolgáltatás terén, miként a parlament megkerülésével, kormányzati felelősségvállalással sem fog törvényeket hozni – ígérte Ludovic Orban. „A kormány nem egy párté vagy egy parlamenti többségét, hanem az embereké” – tette hozzá.

16:04

„Katasztrófát hagyott maga után a PSD”

Az egészségügy, a környezetvédelem és a közlekedési infrastruktúra helyzetét katasztrofálisnak nevezte Ludovic Orban, aki szerint ez a PSD öröksége.

15:52

Több pénzt a tanügynek

„Nem tehetünk csodát egy év alatt, de megpróbálunk nagyobb költségvetési támogatást biztosítani a tanügynek, a helyi önkormányzatokkal közösen fejleszteni a tanügyet, és újból megteremteni a 15 évvel ezelőtt tönkretett és presztízsét vesztett szakmunkásképzést, mert hozzáértő mesteremberekre és nem munkanélküli diplomásokra van szükség” – hangoztatta Ludovic Orban.

15:47

Törölnék az üzemanyagok pótlólagos jövedéki adóját

Ludovic Orban közlése szerint az üzemanyagok árára kivetett 7 eurócentes pótlólagos jövedéki adó káros hatással volt a gazdaságra, ezért az új kormány el fogja törölni.

15:44

„Újból meg kell teremteni a közszolgálatiságot”

A PNL elnöke szerint vissza kell adni a közintézmények hitelét és a közszolgálatiságot, mert a PSD kormányzása idején az „ismeretségek és pártkönyvek alapján” osztották az állásokat a hivatalokban, nem pedig a hozzáértés szerint.

15:36

Európai biztosjelöltek: nevetség tárgyává tették az országot

Az Európai Bizottságban a Romániának fenntartott portfólióra javasolt uniós biztosjelöltek sorozatos visszautasításával a PSD nevetség tárgyává tett Romániát Európában – fogalmazott Ludovic Orban, emlékeztetve, hogy mindegyik más ország nevesítette már biztosjelöltjeit.

15:32

Orban: sürgős, hogy legitim kormánya legyen az országnak

Ludovic Orban szerint átmeneti jelleggel kell csak kormányozniuk a jövő év végi parlamenti választásokig, de ez alatt fontos kérdésekben kell dönteni. Példaként említette a Zsil-völgyi bányászsztrájkot, mondván, hogy az eddigi kormány az elmúlt kilenc hónapban nem talált megoldást a munkahelyeiket féltő több mint száz vájár jövőjének a biztosítására. „Ezért is sürgősen szükség van egy legitim kormányra” – tette hozzá.

15:28

Orban: nem volt még példa a kormány beiktatásának bojkottálására

Ludovic Orban szerint a romániai demokrácia harmincéves történetében még nem volt példa arra, hogy valamelyik kormány beiktatásáról szóló szavazást bojkottáljanak, mint tette az hétfőn a Szociáldemokrata Párt és a Pro Románia. A PNL elnöke szerint ez azt jelenti, hogy „a két baloldali párt semmibe veszi az ország és a lakosság érdekeit, csak a személyes és a pártérdekeket tartják szem előtt”.

15:26

Ludovic Orban ismerteti a kormányprogramját

Ludovic Orban miniszterelnök-jelölt, a Nemzeti Liberális Párt elnöke ismerteti a kormányprogramot. A politikusnak 60 perc áll a rendelkezésére, ezt az ülés végén és az elején használhatja fel.

15:19

Hatan nem szavazhatnak elektronikusan

Hat szenátor és parlamenti képviselő nem használhatja továbbra sem a szavazókártyát, de hagyományos módon leadhatják majd a voksaikat, s az ülésvezető Alina Gorghiu szerint a szavazásnál ezeket hozzáadják az elektronikus voksokhoz.

15:17

Műszaki meghibásodás miatt nem működik a szavazógép

Műszaki meghibásodás miatt nem működik a szavazógépek egy része. Tizenegyen jelezték a hibát, többek között Kelemen Hunor RMDSZ-elnök is.

15:10

Határozatképes az ülés

A 465 szenátorból és képviselőből 235-en jelezték eddig részvételüket, úgyhogy Alina Gorghiu ülésvezető döntőképesnek nyilvánította a két ház együttes ülését, és megnyitotta a tanácskozást.

15:08

Két perc múlva kezdődik!

Az ülésvezető felszólította a törvényhozókat, hogy foglalják el helyeiket, mert két perc múlva megkezdik az ülést.

15:02

Akár ma is beiktathatják az új kormányt

Ha a kormányévsor megkapja a szükséges szavazatszámot, már ma beiktathatják az új kormányt, és holnap a Victoria-palotában megtartják az első kormányülést, amelyen elfogadják a kabinet átszervezéséről szóló sürgősségi rendeletet. (G4Media)

14:53

Ők a Pro Románia „sztrájktörői”

A baloldali Pro Románia elnöke, Victor Ponta közölte, hogy pártja sem vesz részt a szavazáson, ennek ellenére Daniel Constantin, Sorin Cîmpeanu, Emilia Meiroșu, Mircea Banias, Georgian Pop és Damian Florea megjelent. A hírek szerint őt támogatni fogják az Orban-kormány beiktatását, még akkor is, ha kizárják őket a pártból. (G4Media)

14:47

PNL-s ülésvezető lesz

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselője, Alina Gorghiu vezeti majd az ülést, mivel a szenátus és a képviselőház PSD-párti elnökei, Teodor Meleșcanu, illetve Marcel Ciolacu nem jelent meg. Meleșcanu egyébként megüzente, hogy a voksok számolásánál jelen lesz. (G4Media)

14:45

A PSD testületileg távol marad

A Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátorai és képviselői ígéretükhöz híven távol maradnak a két ház együttes ülésétől, kivéve a házbizottságok tagjait. (G4Media)

14:42

Kérdés, meglesz-e a kvórum

Elképzelhető, hogy nem is tartanak szavazást, mert a parlament határozatképtelen lesz, ugyanis a szociáldemokraták bejelentették, hogy bojkottálni fogják az ülést. A Pro Románia is meglebegtette törvényhozói távolmaradását.

Kapcsolódók

Kimaradt?