Lőgyakorlat közben megsüketült egy kolozsvári katona

Részleges, de vissza nem fordítható halláskárosodást szenvedett egy kolozsvári egységnél szolgáló katona a lőtéren, amiért több mint 100 ezer lejes kártérítést ítélt meg neki a kolozsvári bíróság. Ügyvédei szerint felettesei eltussolták volna az ügyet.

A lőgyakorlat közben megsüketült katonát képviselő ügyvédi iroda közleményéből kiderül, hogy a bíróságtól azt kérték, állapítsa meg, hogy munkabaleset történt, írja a Mediafax. A lőtéren ugyanis nem tartották be az alapvető biztonsági és egészségügyi előírásokat.A bíróság februárban úgy döntött, hogy a kolozsvári katonai egységet erkölcsi kártérítés címén 100 ezer lej, egy katona testi épséghez való jogának megsértéséért pedig a felperes élete végéig, illetve legtöbb 135 ezer lej értékben, ötévenként további 16 ezer lej kifizetésére kötelezi. A belügyminisztérium fellebbezését október végén utasították el, a döntés így végleges.

Az ügyvédi közlemény szerint a lőgyakorlaton a megengedettnél több lövésre kötelezték a katonákat, védőfelszerelés nélkül, és a hallássérült katona felettesei utólag okirathamisítással mentették volna a helyzetet.

Kapcsolódók

Kimaradt?