Decemberben elkezdődik a marosvásárhelyi onkológiai klinika felújítása

A Maros Megyei Klinikai Kórház sikeresen lebonyolította az onkológiai klinika korszerűsítésére kiírt közbeszerzési eljárást, és szerződést kötött a Mansart Corporate céggel. Mivel az épület, amelyben a klinika működik, a megyei tanács tulajdonában van, a munkálatok elvégzéséhez szükséges a tulajdonos jóváhagyása is.

A Maros Megyei Tanács sajtóirodájának közlése szerint csütörtöki tanácsülésen erre is sor került, a testület megszavazta azt a határozattervezetet, amellyel a megyei önkormányzat beleegyezését adta a tervezett munkálatok végrehajtásához. A beruházás teljes értéke 11 968 423 lej héával együtt. A beruházás megvalósításának időtartama 12 hónap, a munkálatokat decemberben fogják elkezdeni. A beruházás keretében az épület külső és belső korszerűsítésére is sor kerül, valamint megépítik azt az új épületrészt, amely össze fogja kötni a klinika épületét a most épülő új sugárterápiás bunkerrel.

A repülőtér fejlesztéséről is döntöttek

A Maros Megye Tanácsa októberi soros ülésének napirendjén két olyan határozattervezet szerepelt, amelyek a Marosvásárhelyi Transilvania Repülőtér fejlesztését célozzák. A megyei önkormányzat a szakértők által készített tanulmányok alapján tavaly úgy döntött, hogy a marosvásárhelyi repülőtér bővítését a jelenlegi kifutópályától északi és déli irányba kell megvalósítani, és ennek érdekében meg kell vásárolni a szükséges földterületeket.

A tervezett fejlesztések érdekében már beazonosítottak egy 15.725 négyzetméteres területet, amely jelenleg Kerelőszentpál községhez tartozik, és amelynek leltári értéke a szakértői felértékelés alapján 837.000 lej. A megyei tanácsosok a mai ülésen jóváhagyták, hogy a telek megvásárlásához szükséges összeg bekerüljön a megye költségvetésébe, és a tulajdonjog átruházását követően az összeget a megyei tanács kifizesse a kerelőszentpáli önkormányzatnak.

A második határozat a repülőtér világítási rendszerének fejlesztésére vonatkozik. A beruházás keretében az APRON2 repülőgép parkoló világítási rendszerét valósítanák meg, amely biztonságosabbá tenné a parkoló használatát rossz látási viszonyok esetén. Az intézkedéssel a 139/2014-es uniós rendelet előírásait is teljesítené a repülőtér. A befektetés ugyanakkor hozzájárulna a repülőtér forgalmának növekedéséhez is, hiszen lehetővé teszi, hogy a reptér több repülőgépet szolgáljon ki rossz időjárási viszonyok esetén. A beruházás összértéke 3.933.360.46 lei héával együtt.

Bővül a mikházi régészeti kutatóközpont

A Maros Megyei Múzeum régészeinek egy csoportja országos és külföldi partnerintézményekkel együttműködve 2011-től, szisztematikus, interdiszciplináris régészeti kutatásokat folytat a mikházi régészeti lelőhelyén. A megyei tanács támogatásával Mikházán egy interdiszciplináris kutatóközpont kialakítását is elkezdte a megyei múzeum, amelyet bővíteni szeretnének.  A tevékenység folytatása és fejlesztése érdekében a megyei tanács ma jóváhagyta egy új épület vásárlását, amelynek értéke 53.000 lej.

Az új ingatlanban a tervek szerint a múzeum kialakít egy laboratóriumot a felfedezett tárgyak tisztítására, megőrzésére és helyreállítására, egy másik laboratóriumot a régészeti anyagok elsődleges feldolgozására és leltározására, egy irodát a terepről gyűjtött adatok digitalizálására és feldolgozására, valamint egy raktárat a régészeti leletek átmeneti tárolására.

A csütörtöki tanácsülésen jóváhagyott költségvetés-módosítás keretében a Maros Megyei Múzeum további 173 000 lejt kapott azoknak a Maros megye területén talált kincseknek a megvásárlására, amelyeket tavaly fémdetektorok segítségével fedeztek fel különböző magánszemélyek. Három kincsleletről van szó, a nagyernyei dák kincsekről, a nyárádszeredai bronzkori kincsről, valamint a marosszentgyörgyi középkori leletről.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?